UPDATE

Toți peștii din râul care trece prin dreptul fabricii cuprinse de flăcări la Orăștie au murit din cauza poluării.

Comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Robert Szep, spune că pe cursul de apă al râului Orăştie mortalitatea piscicolă a fost totală. „Colegii noştri de la Apele Române au intervenit cu flotoare şi au reuşit să reţină substanţele organice care au ajuns în pârâul Orăştioara. Din păcate, o parte care s-a dizolvat în apă a ajuns şi în râul Mureş, producând o mortalitate piscicolă, nu foarte mare. Însă pe râul Orăştie a murit cam tot ce trăia în apă, până la intrarea în Mureş”, a explicat comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu.


Locuitorii a 5 blocuri din Orăştie au fost evacuaţi din cauza incendiului puternic, izbucnit la o fabrică de vopseluri.

Din cei 300 de oameni evacuaţi, cei mai mulţi au plecat la rude, în timp ce alţii au fost duşi la sala de sport din municipiu. În cursul nopţii, la faţa locului, au acţionat peste 40 pompieri, 12 poliţişti, 26 jandarmi şi poliţişti locali. Corespondentul RRA, Ilie Pintea, a transmis că autorităţile locale le recomandă oamenilor din Orăştie să evite deplasarea în zona incendiului, să închidă uşile şi ferestrele, să părăsească zona de manifestare a focului şi să indentifice locuri sigure şi aerisite.

………………………………..

O persoană a fost grav rănită şi patru s-au intoxicat cu fum, în urma unui incendiu produs, marţi după-amiază, la o fabrică de vopsele din Orăştie, judeţul Hunedoara. Rănitul a fost transportat la spital, iar pompierii încearcă să stingă flăcările. 

După primele măsurători efectuate de specialiști a rezultat o alterare a calității aerului ceea ce reprezintă un risc pentru sănătatea populației și pentru a reduce timpul de expunere la acest risc, în data de 12 septembrie 2017, începând cu ora 21.00, comitetul local din municipiul Orăștie a decis evacuarea populației din cinci blocuri, cu 185 de apartamente situate in apropiere de locul producerii incendiului.

Majoritatea celor 300 de oameni din aceste blocuri a preferat să se autoevacueze la rude, în timp ce alte persoane au fost transportate la sala de sport din municipiul Orăștie.

Jandarmii și pompierii acționează pentru evacuarea populației din cele cinci blocuri, iar locul unde vor fi evacuate persoanele va fi asigurat cu efective de jandarmi.

Numărul forțelor de intervenție a crescut, astfel că, în prezent acționează peste 40 pompieri, 26 jandarmi si 12 politisti, precum si politisti locali din municipiul Orastie.

Recomandăm populației din Orăștie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului, să închidă ușile și ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului, să părăseasă zona de manifestare a incendiului și să indentifice locuri sigure și aerisite.


În data de 12 septembrie 2017, în jurul orei 17.00, s-a produs un incendiu de proporții la fabrica Terpena din municipiul Orăștie.

Incendiu se manifestă la o hală pe cinci niveluri, cu o suprafață totală de aproximativ 5.000 m² în care se prelucrează vopseluri, fiind depozitate uleiuri minerale și alte produse chimice.

Pentru gestionarea situației, din ordinul Prefectului județului Hunedoara a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care a decis primele măsuri pentru protejarea populației și evaluarea nivelului de poluare generat de produșii rezultați în urma procesului de ardere.

În urma incendiului un bărbat în vârstă de 24 ani a suferit arsuri pe 80% din suprafața corpului, de gradul III și IV. Rănitul a fost transportant cu o ambulanță la UPU Orăștie, urmând să fie preluat de o ambulanță SAJ cu medic pentru a fi transportat la un spital de specialitate din municipiul Timișoara.

Alte patru persoane au fost intoxicate cu fum și au primit îngrijiri la fața locului, nefiind necesară transportarea acestora la spital.

Pentru localizarea incendiului și protejarea altor construcții aflate în apropiere acționează peste 30 pompieri din cadrul ISU Hunedoara cu 7 autospeciale cu apă și spumă. IGSU a decis să trimită în sprijin echipaje de pompieri din Alba, Gorj și Sibiu.

De asemenea, 14 jandarmi și 12 polițiști acționază pentru izoloarea locului în care s-a produs incendiul și pentru a interzice accesul persoanelor neautorizate către fabrică. Totodată, intervin pentru informarea populației din municipiul Orăștie.

În urma incendiului a fost degajată o mare cantitate de fum motiv pentru care autoritățile locale au decis activarea sistemului de alarmare a populației din acea zonă a localității.

În acest sens recomandăm populației să rămână în locuință până la stingerea incendiului, să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului, să închidă ușile și ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului, să părăseasă zona de manifestare a incendiului și să indentifice locuri sigure și aerisite.

Intervenţia este dificilă din cauza flăcarilor mari, a temperaturilor ridicate din cauza arderii şi a degajărilor mari de fum”, au transmis reprezentanţii IGSU citați de News.ro.

Pompierii hunedoreni intervin cu şase autospeciale de stingere, o autospeciala CBRN, un echipaj de prim ajutor SMURD si 4 ambulante ale Serviciului de Ambulanta Judean Hunedoara.

La fața locului a fost solicitat şi un elicopter SMURD.

1 COMENTARIU

  1. E vopsele ce E mai multe !!!
    Catea sau cateluri ?
    Puii mei, unde ati facut scoala, pe ebay ?

Comments are closed.