Iarna se apropie cu paşi re­pezi, fapt care-i face pe lo­cuitorii din estul judeţului Timiş, în special pe cei de la case, să-şi asigure stocurile necesare pentru încălzire. Însă, preţurile la masa lem­noasă au crescut foarte mult.

În urmă cu doi – trei ani, pe piaţa neagră a lem­nu­lui din Lugoj şi împrejurimi, un metru ster de lemn se vindea cu preţuri cuprinse între 120 şi 150 lei. Începând de anul trecuţ tarifele au ex­plodat, astfel că în prezent pre­ţurile sunt între 200 şi 250 de lei/metru ster. Nici resturile rezultate de la gatere nu sunt mai ieftine şi va­riază între 190 de lei/me­tru ster netăiat şi 220 de lei/metru ster tăiat. Există însă şi o altă posibilitate de a face rost de lemne.

Lu­go­jenii şi făgeţenii, aflaţi pe raza ocoalelor Lugojana, Lu­goj, Făget şi Coşava îl pot achiziţiona în această pe­ri­oa­dă şi de la stat. Ocolul Silvic Făget are la vânzare lemn de esenţă tare, la preţul de 170 de lei/metrul cub, lemn de e­senţă moale la 100 lei/metrul cub, dar şi lemn de lucru. Legea 175, completată, prevede că şi proprietarii de păduri, care deţin până la 30 de hectare şi le-au fost preluate pădurile în pază, pot beneficia de masă lemnoasă. Statul le o­fe­ră cinci metri cubi pe an şi pe hectar, însă chiar dacă deţin 30 de hectare nu se pot primi lemne pentru mai mult de 10 hectare.

Ion Moldovan

DISTRIBUIȚI

Lasă un comentariu