Puternicul uragan Irma urmează să lovească, astăzi, statul american Florida. Urgia a cuprins, cu câteva ore în urmă, sudul Cubei, de unde peste un milion de locuitori au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele. Cum se pregătesc americanii, spune corespondentul RRA în Statele Unite, Doina Saiciuc.

Oficialii statului Florida au ieşit aproape oră de oră, avertizând în conferinţe de presă transmise în direct pe cei care se află în calea uraganului Irma să părăsească imediat zona. Previziunile experţilor arată că Irma va lovi în sudul Floridei cu o forţă de gradul 5. Guvernatorul Floridei, Rick Scott, i-a avertizat pe rezidenţi să nu subestimeze forţa uraganului, care va fi mult mai mare decât cea a uraganului Andrew, cel mai devastator uragan care a lovit Florida în 1992. Se aşteaptă ca furtuna monstru să lovească undeva în sudul ariei metropolitane Miami duminică dimineaţă, cu o forţă a vântului de 250 de kilometri pe oră.

Administratorul Agenţiei de Management al Urgenţelor Federale, William Brock Long, a spus într-o conferinţă de presă: „Vă pot garanta că nu cunosc pe nimeni în Florida, care a trecut prin aşa ceva. Rezidenţii Floridei trebuie să iasă afară, să asculte şi să fie conştienţi de avertizări.”

„Nu sunaţi la 911, nu va fi nimeni care să vă poată salva” – au mai atras atenţia autorităţile statului, cerându-le oamenilor să îşi părăsească locuinţele. Cert este că în urma avertizărilor, a avut loc un adevărat exod în masă. A fost cea mai masivă evacuare din istoria ariei Miami-Dade şi una din cele mai mari din istoria SUA. RRA