Ministerul Energiei va înfiinţa o autoritate care va gestiona apa grea de la RAAN

247

O autoritate specială pentru administrarea apei grele produsă de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin va fi înfiinţată, cel mai probabil, în luna octombrie. Informaţia a fost transmisă de ministrul Economiei, Toma Petcu, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa.

Cu alte cuvinte, apa grea de la combinatul din Drobeta Turnu Severin va fi preluată de statul român. Ministrul Energiei a declarat că va fi asigurată astfel materia primă pentru reactoarele nucleare de la Cernavodă, dar va fi rezolvată şi problema agentului termic în Drobeta Turnu Severin. Pentru acest lucru, trebuie înfiinţată mai întâi, Autoritatea de management a apei grele.

„Prin realizarea acestei entităţi dorim să preluăm cantitatea de apă grea depozitată la RAAN, care are o valoare destul de ridicată – peste 1 miliard de euro. Această apă grea va fi o parte a contribuţiei noastre atunci când vom stabili să demarăm procedurile de lucrări pentru reactoarele 3 şi 4, iar o altă cantitate este folosită pentru reactoarele 1 şi 2. Următorul pas este să dăm o Hotărâre de Guvern care să stabilească termenii de funcţionare şi organizare. Practic, din octombrie putem să realizăm fizic această Autoritate de management a apei grele”.

RAAN a produs în ultimii ani o cantitate suficientă de apă grea încât să ajungă pentru câteva decenii pentru cele două reactoare nucleare în funcţiune, acoperind pentru o perioadă chiar şi consumul reactoarelor 3 şi 4, dacă acestea vor fi construite.

Ministrul Energiei, Toma Petcu a precizat că a avut discuţii şi cu primarul din Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, legat de acest subiect.

„Înfiinţarea aceste entităţi era o prioritate şi pentru administratorul financiar de la RAAN pentru că uşurează foarte mult din cheltuielile pe care le au cu întreţinerea acestei ape grele. Ar putea să producă în continuare la RAAN energie termică ieftină, necesară municipiului Drobeta Turnu Severin”.

(Sebastian Dragomir)