În fiecare an, pe 30 august, creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit ”protectorul omenirii”, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.

Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Micoana-sfantul-alexandruitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.

Sfântul Alexandru este unul dintre marii cuvioşi, cinstiţi pentru viaţa şi minunile pe care le-a săvârşit. Din pricina varstei inaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru să partipe în locul său la primul Conciliu de la Niceea. Aici Sf. Alexandru a apărat religia şi credinţa împotriva ereziei lui Arie, care susţinea că Fiul nu este veşnic, ci a fost creat de Tatal.

După ce s-a încheiat Sinodul, un înger i-a apărut Patriarhului spunându-i că cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul său. Ajungând Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani a continuat sa apere credinta în faţa intrigilor lui Arie şi a acoliţilor săi.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veşnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.

Persoanele cu numele Alexandru sau Alexandra sunt sociabile, independente, optimiste, joviale. Despre cei cu numele Alexandru se spune ca sunt îndrăgostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducătoare, înzestrate chiar cu o anumită carismă. Mereu cu zâmbetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat şi îndrăgit. Îi place să comunice şi apreciază în mod deosebit activităţile în echipă. Tandru, sensibil şi generos, Alexandru încearcă să fie mereu pe placul celor din jur.

Despre Alexandra se crede că este puternică, ambiţioasă şi curajoasă. Partenerul ei de viaţă trebuie să fie la înălţime! Ştie să fructifice şansele care i se oferă şi poate face cariera în domenii precum finanţe, justiţie, audiovizual, jurnalism sau sport.