Cunoscut mai degrabă sub pseudonimul Tata Oancea, pe numele adevărat Petru  Encoveți,  rămâne în istoria culturii române  un talentat artist popular, poet si sculptor, om de cultură ce a întruchipat profund spiritualitatea bănățeană. A văzut lumina zilei acum 136 de ani,  pe 29 august 1881 la Bocşa Vasiova, jud. Caraş-Severin şi a murit  în 4 decembrie 1973.

Patru ani de şcoală românească şi doi ani de şcoală nemţească îi sunt studiile absolvite. A fost un autodidact. Pasionat de carte citeşte foarte mult şi colecţionează cărţi. Sculptează în lemn, desenează şi scrie. Între 1929 şi 1947 scoate revista Vasiova. Este uluitor faptul că reuşeşte, timp de aprope două decenii, să suţină o revistă singur: scrie articole, adună materiale, execută manopera tipografului şi corectorului, apoi singur o vinde devenind propriul său agent publicitar.

Învățați, citiți, călătoriți !

La opera sa aveau să se raporteze mai multe generații de poeți, țărani condeieri, personalități literare și culturale. A scris de-a lungul  vieții sale peste 2 500 de versuri, 250 de schițe și 28 de nuvele și a editat de unul singur, revista „Vasiova”. Dintre operele sale sculptate au rămas iconostasele bisericii din Vasiova, ale Mănăstirii Sf. Ilie și ușa laterală de iconostas într-o biserică din Ardeal. A avut cinci copii, toţi absolvind şcoli superioare.

Figură pitorească a Banatului şi a Vasiovei, Tata Oancea este unic prin unele dintre legendele adevărate iscate de fapte şi întâmplări ale existenţei sale. De exemplu, mascota neobişnuită a lui Tata Oancea: gâsca. Plecat pe front şi-a luat toată averea: familia şi gâsca.

În semn de omagiu adus artistului-poet, liceul teoretic și bibilioteca orășenească din localitatea Bocșa îi poartă în prezent numele, iar începând din anul 1976 orașul Bocșa găzduiește Festivalul Interjudețean al Creatorilor și Interpreților de Poezie în Grai „Tata Oancea”.

Tata Oancea este simbolul libertății prin cultură, după cum mărturisea-Învățați, citiți, călătoriți !

Este cunoscut pentru ceea ce a însemnat în literatura şi publicistica bănăţeană, pentru arta făurită, pentru dragostea de carte şi lectură şi pentru că întreaga lui viaţă a slujit cu devotament acestei cauze măreţe: Creaţia.

Anca Bica Bălălău

Sursa-Bibilioteca orășenească din localitatea Bocșa