Iarnă rece şi consumuri record la electricitate şi gaze

Ministerul Energiei se aşteaptă la un sezon rece la fel de geros ca iarna anterioară şi consumuri record de electricitate şi gaze.

Aprecierea este cuprinsă în proiectul privind programul energetic pentru iarna 2017-2018, elaborat de acest minister. În ceea ce priveşte energia electrică, a fost analizată o perioadă de 6 luni – din octombrie 2017 până în martie 2018 – pentru care Comisia Naţională de Prognoză a prevăzut o creştere a consumului mediu cu 2,4 la sută.

Dispeceratul Energetic Naţional a prevăzut în schimb o creştere a acestuia cu 1,2 la sută faţă de anul precedent. Astfel, şi cantităţile de combustibili au fost estimate pentru a face faţă unei creşteri medii a consumului.

Iarna trecută, consumul de electricitate şi gaze naturale a ajuns la recorduri istorice, după ce temperaturile au coborât foarte mult la începutul lunii ianuarie. Gerul a ţinut câteva săptămâni, cu temperaturi frecvente de minus 15-20 de grade. Tot în perioada ianuarie-februarie, preţul energiei s-a dublat la bursă, ceea ce a dus în final la o scumpire a electricităţii pentru populaţie cu 8 la sută de la 1 iulie 2017.

Radio România Regional

Cele mai citite

Related Articles