Localitatea Jupâneşti, aparţinătoare oraşului Făget, va găzdui duminică, 27 august, tradiţionalul „Târg al olarilor”, singurul de acest fel din Banat.

Târgul Olarilor de la Jupâneşti este vizitat anual de sute de locuitori, în special din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. De peste trei decenii evenimentul este organizat pe un platou special amenajat la ieşirea din sat, într-o poieniţă aflată la marginea pădurii. Manifestarea va debuta la ora 10, iar cei prezenţi pot găsi diverse obiecte din lut, de la oale pentru sarmale, tăvi pentru friptură, vase de apă, farfurii şi multe altele, produse în special de meşterii olari din Jupâneşti. Pentru ca ambianţa să fie una de sărbătoare, de la orele 11, pe scena din vecinătatea târgului va avea loc un spectacol folcloric în care îşi dau spectacolul interpreţi şi ansambluri din zonă. Programul se va întinde până în jurul orelor 13. Satul a fost recunoscut în trecut ca principală vatră a olarilor bănăţeni. Aproape fiecare gospodărie avea un cuptor şi o roată de olărit, însă astăzi au mai rămas doar doi meşteri.

Jupâneştiul se află la 13 kilometri de Făget, iar pentru a ajunge acolo trebuie străbătute satele Băteşti şi Brăneşti, drumul pornind din apropierea ieşirii din oraşul castanilor către Deva. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Făget, Casa de Cultură Făget şi Centrul pentru Cultură şi Artă Timiş.

Ion Moldovan