Medicamente importante lipsesc din nou din farmacii!

Bolnavii din România aleargă din farmacie în farmacie să găsească medicamentele care-i ţin în viaţă! De doi ani, pacienţii români sunt în dificultate pentru că multe dintre medicamentele de care au nevoie nu se mai găsesc.

Se întâmplă asta pentru cã distribuitorii sunt nemulţumiþi de politica medicamentului din România şi pentru că ceea ce primează este profitul şi nu viaţa bolnavilor. Acum au dispărut de pe piaţă alte medicamente importante, atrage atenţia preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia. Cei mai afectaţi sunt bolnavii de cancer cei care suferă de hemofilie sau boli neurologice.

De exemplu pentru bolile oncologice sunt aprobate 12 medicamente, încă din iulie, anul trecut, la care bolnavii nu au acces în acest moment.

Au fost ani în care farmaciile îşi primeau banii de la Casa de Asigurări de Sănătate şi cu mai bine de un an întârziere, prin urmare situaţia în care anumite farmacii nu onorau reţete pe motiv că nu au medicamentele respective, furnizorii nu le mai livrează, era cumva mai uşor de înţeles. Astăzi, deşi plăţile se fac la timp, prin urmare nu banii ar fi problema, farmaciştii se văd foarte des puşi în situaţia să-şi amâne pacienţii, să încingă telefoanele, să lase mesaje la nesfârşit distribuitorilor, căutând anumite medicamente. Lista medicamentelor care se găsesc foarte greu se măreşte de la o zi la alta, spun aceştia, iar principala explicaţie pare să fie preţul mic pe care statul îl plăteşte furnizorilor, aceştia preferând să livreze pe pieţe mai ofertante, a declarat pentru Radio Reşiţa Cezar Irimia.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles