Motto: „Am fost plătit pentru ceea ce majoritatea copiilor ar fi fost pedepsiţi”. Jerry Lewis 

Jerry Lewis, pe numele real Joseph Levitch, s-a născut la 16 martie 1926,  a fost un actor evreu-american de film și TV, precum și regizor, scenarist și producător.

A urcat pe scenă pentru a fi actor de la 16 ani, sub numele de Jerry Lewis, pentru a nu fi confundat cu comedianul Joe E. Lewis sau cunoscutul campion de box Joe Louis.

A jucat în peste 50 de filme de-a lungul carierei și  „a ieșit din rol” pe 20 august  la vârsta de 91 de ani  în Las Vegas, Statele Unite ale Americii.

Comic celebru al anilor ’50-’60, continuator al tradiției burlescului cinematografic american cu o puternică infuzie de umor evreiesc, „creează personajul unui adolescent întârziat, ușor debil mintal, neîndemânatic, neadaptat și ghinionist, care distruge totul în jur și se află în permanent conflict cu o societate care nu-l înțelege și pe care nu o înțelege„potrivit Dicționarului de Cinema, Univers Enciclopedic, ediția 1997.

„Am avut mare succes fiind complet idiot”, și-a rezumat chiar el cariera, într-o declarație mai veche. A ajuns o vedetă de primă mărime a divertismentului din Las Vegas în anii 1950, în tandem cu Dean Martin.

Ultimul său film, „Max Rose”, a apărut în anul 2013. A primit numeroase premii și distincții pentru activitatea sa, iar la festivalul Academiei Americane de Film, iar în anul 2009 a fost recompensat cu un Oscar pentru întreaga sa carieră şi are două stele pe Walk of Fame, una pentru film, şi alta pentru televiziune.

Are șapte copii, dintre care doi adoptați, și a fost căsătorit de două ori.

A fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace în anul 1977,pentru  teledonurile organizate de Jerry Lewis, ce  în 11 ani au adunat mai mult de 95 de milioane de dolari în conturile Asociației pentru Prevenirea și Combaterea Distrofiei Musculare.

Epilog: „Nu vreau să fiu amintit; vreau cuvintele frumoase când le pot auzi”. Jerry Lewis

 Anca Bica Bălălău