Luni va avea loc o eclipsă totală de soare!

Mâine, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente astronomice din ultima sută de ani: o eclipsă totală de soare!

Eclipsa de mâine va fi vizibilă din Statele Unite, mai exact în 14 state americane – din Oregon, în Nord-Vest, până în Carolina de Sud, în Sud-Est, de pe Coasta Pacificului până pe cea a Atlanticului. Fenomenul astronomic va fi parţial vizibil din America Latină şi Centrală, şi, puţin mai slab, din Marea Britanie şi din nord-vestul Europei.
Beznă totală va fi doar două minute şi jumătate şi numai în statul american Kentucky, la ora locală 13 şi 20 de minute, când va fi atinsă faza maximă şi, practic, discul solar va fi în întregime acoperit de Lună.

Oamenii de ştiinţă americani speră ca mâine să înţeleagă mai bine ce se petrece în ionosfera Terrei – care este cel mai bun indicator pentru mişcările tectonice sau cutremurele, care se pot produce în viitor – dar şi comportamenul câmpului magnetic al Soarelui şi efectele acestuia asupra atmosferei terestre.

Eclipsa totală de mâine, de pe 21 august, va fi transmisă în premieră mondială, în direct, pe internet, cu ajutorul unor baloane cu heliu. Acestea vor decola din mai multe zone ale Statelor Unite, pentru a le oferi internauţilor imagini inedite, pe măsură ce Luna va acoperi Soarele. De la noi, fenomenul nu va fi vizibil, dar va putea fi urmărit pe internet, mâine seară, începând cu ora 20:00.

Următoarea eclipsă totală de Soare a avea loc în anul 2019 şi va fi vizibilă din Argentina şi Chile.

 

De același autor

Related Articles