UPDATE! Atentat terorist la Barcelona. 13 morţi şi peste 90 de răniţi, printre care și doi români!

5071

UPDATE 18 august ora 09.00:

Potrivit ultimelor informaţii obţinute de către Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a doua victimă de cetăţenie română.

Aceasta a fost transportată şi internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa fiind stabilă, anunţă Ministerul de Externe.

”Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona urmează să se deplaseze la spitalul în care cetăţenii români răniţi sunt internaţi”, mai transmite sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223 sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

La nivelul Ministerului de Externe a fost constituită o celulă de criză, în contextul atentatului produs joi în Barcelona, în urma căruia 13 oameni au murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite.

Alertă în Barcelona! O dubă a intrat în mulțimea din zona Ramblas, iar mai multe persoane au fost rănite, relateză presa spaniolă. Autoritățile spaniole au afirmat că este vorba despre un atentat terorist, relatează agenția France Presse.

Doi bărbați înarmați au intrat într-un restaurant, potrivit presei spaniole. Aceștia ar fi luat mai multe persoane care se aflau în restaurantul tot din zona Las Ramblas ostatice. Totodată, presa spaniolă scrie că cel puțin două persoane și-au pierdut viața și 18 au fost rănite după ce au fost lovite de dubă.

“S-a auzit un zgomot puternic, iar toată lumea a fugit să se adăpostească. Erau mulți oameni, multe familii. Este unul dintre cele mai vizitate locuri din Barcelona”, a declarat un martor.

Atentat în Barcelona – UPDATE 18.08.2017: În atentatul terorist de aseară, din Barcelona, comis pe celebra arteră pietonală Las Ramblas a fost rănit şi un cetăţean român – potrivit informaţiilor de ultimă oră. Un bărbaţ identificat drept autorul atacului, a fost arestat de poliţia regională din Catalonia. Autoritățile au revizuit numărul victimelor la 12 morți și 90 de răniți.  Potrivit France Presse, atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Corespondenta Radio România Actualități, Ana Maria Damian transmite:

”Driss Oukabir, cetăţean marocan, în vârstă de 28 de ani; a fost arestat pentru comiterea atentatului de ieri după-amiază şi informaţia a fost confirmată de Poliţia Catalană Mossos d’Esquadra. Reţinerea lui are loc după numai câteva ore de la atentatul de pe bulevardul La Rambla. Trebuie spus că Rambla este un bulevard pietonal deosebit de circulat şi, la ora la care s-a produs atentatul, ora 17:00, ora locală, era plin de turişti. Între răniţi se află şi câţiva copii.”

Printre cei decedaţi este şi un cetăţean belgian, au anunţat autorităţile de la Bruxelles. Consulatul General al României la Barcelona face verificări pentru a afla dacă printre victimele atacului mai sunt şi alţi cetăţeni români. La Ambasada României la Madrid, a fost instituită o celulă de criză.

MAE transmite că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 şi +34 934 344 223. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Atentat Barcelona – UPDATE 19.30 : Presa spaniolă a relatat acum câteva minute că sunt 4 morți confirmați în urma atentatului terorist. Și poliția spaniolă a confirmat că sunt mai mulți morți fără a preciza numărul victimelor.

Atentat Barcelona – UPDATE 19.50 Postul de televiziune Antena 3, care citează presa spaniolă, anunță că numărul morților este de cel puțin 10. Informația încă nu a fost confirmată de autoritățile spaniole.

Atentat Barcelona – UPDATE 20.25 Media locală citată de Associated Press vorbeşte despre cel puţin 13 morţi şi mai mulţi răniţi. Se pare că sunt între 10 şi 32 de persoane cu răni destul de grave, conform unei informări pe Twitter a poliţiei din Barcelona.

Au apărut primele informaţii despre terorist. Conform El Paiş care a avut acces la staţiile prin care comunică poliţia, autorităţile din Barcelona caută un bărbat cu o înălţime de aproximativ 1.70 m, îmbrăcat într-o cămaşă albă cu dungi albastre.

Oamenii legii încearcă să îl captureze pe atacatorul care se pare că a mai fost ajutat şi de o a doua persoană, care la rândul ei se afla într-o altă furgonetă. Atacatorul s-ar afla într-un bar unde a luat ostatici, însă poliţia nu a confirmat nimic până acest moment pentru a nu periclita misiunea de salvare.

Autorităţile fac apel la cetăţeni să se îndrepte către spitalele din Barcelona pentru a dona sânge.

Atentat Barcelona – UPDATE 20.40 MAE transmite că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulara la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535 şi +34 934 344 223. Apelurile sunt redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Atentat Barcelona – UPDATE 21.10 Postul public de radio RTVE a anunţat că poliţia din Barcelona a arestat un suspect. În plus, poliţia a infirmat luarea de ostatici dintr-un restaurant din apropierea locului atentatului.

Atentat Barcelona – UPDATE 21.30 Ministrul de interne catalan, Joaquim Forn, a anunţat că 13 persoane au fost ucise şi alte peste 50 rănite în atentatul din această după-amiază.

Atentat Barcelona – UPDATE 21.45 Poliţia spaniolă a făcut publică identitatea presupusului atacator. Acesta se numeşte Driss Oukabir.

https://www.youtube.com/watch?v=5fMFs7ybv48