Gaudeamus 100 – la final s-au decernat trofeele ediţiei

57

Cea de a IX-a ediţie a Caravanei Gaudeamuş organizată de Radio România pe Litoral, s-a încheiat.

Evenimentul, derulat sub semnul a două aniversări – 100 de ediţii ale Târgului Gaudeamus şi 50 de ani de la inaugurarea Radio Vacanţa, a constituit o premieră în ceea ce priveşte conceptul de organizare: timp de cinci zile, între 12 şi 16 augusţ carţile din Pavilionul Gaudeamus şi muzica prezentă în Piaţeta Perla din Mamaia prin intermediul spectacolelor oferite de Radio România s-au îmbinat într-un mod armonioş spre deliciul constănţenilor şi al turiştilor prezenţi în această perioadă pe Litoral.

Peste 10.000 de vizitatori care au trecut pragul târgului, la fel de mulţi participanţi la concertele susţinute de Orchestrele Radio România şi aproape 50 de evenimente editoriale găzduite, sunt dovada că, acolo unde ajunge Gaudeamuş cartea nu ia niciodată vacanţă.

Târgul Gaudeamus Litoral 2017 a fost organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media şi Radio Constanţa, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, iar preşedinte de onoare al acestei ediţii a fost Decebal Făgădău, primarul Constanţei.

Premiile Târgului Gaudeamus Litoral 2017, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc miercuri, 16 augusţ sunt următoarele:

– Trofeele Gaudeamus acordate expozanţilor prin votul publicului: locul 1 – Editura Nemira, locul 2 – Editura Trei şi locul 3 – Grupul Editorial ART;

– Premiul pentru Cea mai râvnită carte a târgului, votată de vizitatori, a fost acordat Editurii Arthur (Grupul Editorial ART), pentru seria Harry Potter de J.K. Rowling;

– Trofeul Presei a revenit cotidianului Cuget Liber – secţiunea publicaţii şi postului Pro TV – secţiunea TV.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Raluca Brian, studentă la Secţia Comunicare şi Relaţii Publice a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. Premiul a constat într-un pachet de produse cosmetice oferite de ARENA Communications.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola Gaudeamuş organizată pe baza buletinelor pentru votul publicului. Câştigătorii celor două mari premii puse în joc au fost Flavia Nicoleta Pelmuş – un premiu constând în suma de 500 de lei, oferit de Lions Club Constanţa Balkanica, şi Geanina Truţiu – un zbor de 30 de minute desupra litoralului românesc de pe Aeroportul Tuzla, oferit de Regional Air Services. La Tombola Gaudeamus au mai fost oferite şi patru pachete surpriză (oferite de ARENA Communications), dar şi trei invitaţii pentru zona VIP, la show-ul aviatic Aeromania – 19 augusţ pe aeroportul Tuzla (oferite de Regional Air Services).

Proiecte Radio România la Târgul Gaudeamus Litoral – Gaudeamus 100

– Concursul Gaudeamus în 100 de cuvinte derulat pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus.

Menit să îi provoace pe toţi cei care îndrăgesc Târgul Gaudeamus la un schimb de replici, amintiri şi idei, concursul se desfăşoară până în 31 augusţ pe baza mesajelor cu conţinut 100% personal, postate de către vizitatori pe pagina târgului. Premiul constă în vouchere în valoare totală de 1.000 de lei, care pot fi utilizate pentru achiziţia de cărţi de la Târgul Internaţional Gaudeamus. Câştigător al acestui premiu va fi desemnat mesajul care va obţine cel mai mare număr de aprecieri, indiferent de formula de prezentare aleasă. Editurile care susţin acest proiect sunt: Editura Trei, Grupul Editorial Arţ Grupul Editorial Corinţ Editura Herald, Nemira, Polirom, RAO, Humanitas şi Editura Niculescu.

– Concursul foto Gaudeamus 100

Cel de-al doilea concurs găzduit pe pagina Facebook Radio România Gaudeamuş în intervalul 12 – 31 augusţ se adresează pasionaţilor de fotografie, care sunt invitaţi să posteze pe pagina târgului una, două sau chiar trei fotografii din arhiva proprie, realizate la Gaudeamus. Cea mai apreciată imagine (conform numărului de like-uri obţinute) îi va aduce fotografului un premiu care constă într-un voucher pentru o fotocarte CEWE XXL Panoramică, de 154 de pagini, în valoare de 862 de lei. Cele mai apreciate 10 fotografii vor fi incluse, cu acordul autorilor, în expoziţia foto Gaudeamus 100, care va fi amenajată la Târgul Internaţional Gaudeamus.

– Gaudeamus 100 la matinalul Radio România Cultural

Din prima zi a Târgului Gaudeamus Litoral, timp de 100 de zile, matinalul Radio România Cultural găzduieşte concursul Gaudeamus 100. În fiecare zi, ascultătorii emisiunilor Espresso – matinal cultural şi Răsfăţ matinal (sâmbătă şi duminică) îşi pot testa cunoştinţele despre Gaudeamuş scriitori şi cărţi în vogă, fiind răsplătiţi cu premii în cărţi, oferite de editurile partenere ale RRC şi cu invitaţii la Gaudeamus.

– 100 de cărţi în top la Gaudeamus

100 de volume aflate în topul vânzărilor la cele mai recente ediţii ale Târgului Gaudeamuş multe dintre ele votate de către vizitatori drept Cea mai râvnită carte a târgului, sunt prezentate fanilor paginii Facebook Radio România, în formula de o carte pe zi, până la debutul Târgului Internaţional Gaudeamuş piatra de temelie a întregului proiect.Titlurile din această culegere au fost selectate la recomandarea şi cu sprijinul participanţilor la numeroase ediţii ale târgului Gaudeamus.

– Expoziţia foto aniversară Gaudeamus 100, amenajată în incinta Târgului Gaudeamus Litoral, a reunit 100 de fotografii de la majoritatea celor 99 de ediţii anterioare, care au avut loc în întreaga ţară (memento fotografic care a prezentat momente emoţionante sau amuzante, porterete de scriitori îndrăgiţi sau „simpli” pasionaţi de carte).

– Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. Circa 150 de volume au fost donate la Gaudeamus Litoral 2017, pentru acest proiecţ având ca destinaţie biblioteca şcolii din comuna Dobromir, judeţul Constanţa, iar proiectul va continua până la finalul lunii augusţ la Radio Constanţa.

– Poliţia Gaudeamus. Peste 50 de cititori de pe plajă, surprinşi în flagranţ au fost din nou amendaţi, ca la fiecare ediţie estivală Gaudeamus. „Amenda” a constat în cărţi oferite de editurile participante la târg.

Gaudeamus Litoral – un eveniment Radio România.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Dacia. Parteneri: Primăria Municipiului Constanţa, ARENA Communicationş Lions Club Constanţa Balkanica, Regional Air Serviceş Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Departamentul Centenar, Statul Major al Forţelor Navale Române – Muzica Militară a Forţelor Navale, RATC. Parteneri media: TV Alpha Media, Caţavencii, Constănţeanul, Forbeş Litoral TV, Neptun TV, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Telegraf, www.educta.ro.

Informaţii suplimentare, la Secretariatul Gaudeamus sau pe www.gaudeamus.ro. Persoană de contact: Cornelia Scarlat (tel.: 0745.109.648, e-mail: cornelia@gaudeamus.ro).