[FOTO] Reșița este pe primul loc în top! La migrație

435

Reşiţa este pe primul loc la migraţie între toate municipiile din ţară, cu 15% din populaţie în afara graniţelor.

Este o primă concluzie a studiului demografic şi sociologic efectuat iarna trecută. Datele adunate şi centralizate au fost făcute publice ieri, la masa rotundă organizată de primăria municipiului pe tema migrări masive a reşiţenilor în alte ţări, cu prilejul celei de-a doua ediţii a Zilei Diasporei la Reşiţa.

Germania este prima ţară în topul preferinţelor, urmată de Austria,Italia,Spania şi Marea Britanie. S-a discutat la această reuniune şi despre cauzele pentru care pleacă în număr atât de mare şi despre direcţiile de dezvoltare a oraşului astfel încât să devină mai atractiv pentru cei plecaţi.

Rezultatele studiului mai arată că mai mult de jumătate din tinerii reşiţeni cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani cu studii medii îşi doresc să emigreze, deşi veniturile obţinute sunt modeste: între 500 şi 1000 de euro.Interesant este că deşi veniturile nu sunt apreciabile, doar 8,2% are vrea să se întoarcă.

Explicaţia sociologului Ştefan Bruno- cel care a condus cercetarea – a fost că aceştia sunt lipsiţi de speranţa unei vieţi bune în Reşiţa.

Sigur că din studiul prezentat reies mult mai multe informaţii interesante care pot fi folosite pentru aflarea nevoilor şi aşteptărilor cetăţenilor, dar reprezintă şi un instrument de studiu pentru investitori.

La reuniune au participat şi tineri care au lucrat afară şi s-au întors pentru o mică afacere, dar şi alţii care îşi pun problema întoarcerii, dar nu ştiu la ce. De aceea au solicitat în primul rând, organizarea unor cursuri de antreprenoriat reprezentantului asociaţiei Re-patriot , o asociaţie care împreună cu o alta, Roumanian Business Leader vor să readucă acasă cât mai mulţi români şi care au propus reuniunea de la Reşiţa.

Ziua Diasporei la Reşiţa a continuat seara în Centrul Civic unde, câteva sute de spectatori au asistat la concertele trupelor Taxi şi Vunk, cântând şi dansând împreună cu interpreţii. Spectacolul a fost prezentat de colega noastră, Valentina Adam.

(Daniela Tudor)