[FOTO] Crăişorul Dunării, Avram Iancu, a ajuns în România pe la Moldova Nouă

Avram Iancu: ”Vă mulțumesc tare mult! Primesc multă energie atunci când constat că românii mă susțin pentru ceea ce fac!

”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”,mărturisea marele român Avram Iancu și pornind de la crezul său, ajungem în zilele noastre la un alt român care-i închină Crăișorului Munților un Vis împlinit, bibliotecarul Avram Iancu,contemporanul și campionul nostru.

Cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii, și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

Echipa Radio România Reșița a fost alături de Avram Iancu, Crăișorul Dunării și de regizorul reșițean Sabin Dorohoi împreună cu echipa sa, realizând un jurnal de călătorie pentru toți conaționalii noștri care îi susțin.Astăzi este cea mai emoționantă zi din traseul conaționalului nostru pentru că a ajuns pe traseul românesc al bătrânului fluviu, intrând în țară pe la Moldova Nouă, unde a fost așteptat de către compatrioții săi, prefectul judeţului, Matei Lupu,  de primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma și alți oficiali locali.

A fost cel mai greu moment, cel mai sensibil, aceste clipe lăsând deoparte oboseala, greutățile întâlnite pe traseu, lăsând la o parte chiar și vremea care a pus la grea încercare inițiativa sa… Avram Iancu a venit acasă după 58 de zile de înot prin apele Dunării.

Întreaga sa echipă, care l-a însoțit de-a lungul acestui interval de timp, printre care și reșițeanul nostru, regizorul Sabin Dorohoi, cel care produce documentarul acestei inițiative unice în lume, s-a bucurat de aplauzele celor prezenți, localnici, dar şi o inimoasă echipa din judeţul său,Hunedoara.

Cum v-a venit ideea acestui eveniment, absolut fantastic?

„Am recitit romanul ”Pilotul de pe Dunăre” al lui Jules Verne, eu fiind bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani. E vorba de o călătorie fascinantă și mi-am propus să dau viață acestui roman în mod inedit și mult mai greu, în speranța de a atrage atenția generației tinere spre lectură, spre regăsirea plăcerii de a citi în mod clasic, în același timp făcând o simbioză cu internetul, pentru că această călătorie în care m-am angrenat poate fi urmărită live prin GPS. Așadar, în timpul celor 60-70 de zile de călătorie, tinerii să citească pe de o parte romanul, putând să urmărească și pe GPS. Cam asta ar fi motivația principală. Am spus că există multe alte motivații pentru care fac acest lucru, dar pentru că ați amintit de Centenarul Unirii, vreau să vă spun că mi-am propus, trecând invers cronologic prin toate aceste borne, să marchez câțiva ani importanți din istorie: 1918 – chiar m-am oprit acolo, cu drapelul României, am făcut o fotografie și am postat-o pe pagina mea de Facebook, în care tocmai aminteam acest lucru, că sunt în dreptul bornei care marchează anul împlinirii dorinței de veacuri a tuturor românilor: o singură țară mare, independentă, unită, în care cu toții să ne bucurăm de binecuvântările pe care Dumnezeu le-a dat acestor ținuturi.

M-am mai oprit și la Borna 1859 și o voi face la toate bornele care au un corespondent frumos în istoria noastră națională. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când România a intrat în Uniunea Europeană și iată, eu voi străbate 10 țări înot. Sper să pot duce cu bine până la capăt această tentativă, care, până la urmă, este și o împingere a limitelor umane către extreme, atât fizice cât și psihice. Vă mulțumesc tare mult! Primesc multă energie atunci când constat că românii mă susțin pentru ceea ce fac”.

„Eu realizez un film documentar despre extraordinara expediție a lui Avram Iancu de a înota în Dunăre de la izvoare la vărsare, fără echipament special, ceea ce sperăm cu toții să fie o premieră mondială, chiar să reușim, poate o omologare în Guiness Book, asta e menirea mea aici, de a filma permanent tot ce se întâmplă, ca ulterior să se nască un film documentar despre cucerirea marelui fluviu al Europei”, ne-a mărturisit Sabin Dorohoi.


Încărcătura istorică a acestui efort făcut de Avram Iancu punctează cei 10 ani de aderare la Uniunea Europeană a țării noastre preîntâmpină și Centenarul Unirii .Este un gest de patriotism care consfințește că bibliotecarul nostru, Avram Iancu, este Crăișorul Dunării ducând mai departe crezul predecesorului său Crăișorul Munților- Avram Iancu:”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”.

Foto: Radio Reşiţa şi facebook marius vintilă

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles