Scandalul ouălor contaminate cu insecticidul Fipronil s-a extins în 17 state

102

Scandalul ouălor contaminate cu insecticidul Fipronil s-a extins acum în 17 state europene, după ce gălbenuş de ou lichid contaminat a fost descoperit în ţara Ţara Bascilor, din nordul Spaniei, conform Radio România Actualități.

20.000 de unităţi de gălbenuş lichid pasteurizaţ contaminat cu Fipronil, au fost găsite la compania alimentară bască, dar aceasta nu apucase să le folosească. Prin urmare, produsul nu a intrat în lanţul alimentar din Spania şi va fi distrus în următoarele zile – a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului regional de sănătate. Oficialul nu a putut preciza de unde provine gălbenuşul lichid contaminaţ dar presa spaniolă sugerează că a fost importat din Franţa.

Vineri, Comisia Europeană a anunţat că 15 state membre erau afectate, inclusiv România. Retailerii din câteva ţări au retras deja din supermarketuri milioane de ouă.

În România au fost sechestrate săptămâna trecută 1.000 de kilograme de gălbenuş contaminat. Uniunea Crescătorilor de Păsări din România a dat însă asigurări că fermele avicole din ţara noastră nu folosesc Fipronil, iar ouăle comercializate la noi sunt sigure pentru consum.

Comisia Europeană intenţionează să convoace la 26 septembrie o reuniune ministerială de criză pe tema ouălor contaminate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră Fipronilul moderat toxic şi ingerarea pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

sursa foto: ziuadevest.ro