[fOTO] Eduard Kunz: Dinu Lipatti, fără îndoială, își are locul onorabil în istoria muzicii

115

Recitalul de pian al artistului Eduard Kunz pe scena Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, în cadrul Festivalului  Internațional  „ZILELE MUZICII LA ORAVIȚA”, ediția a X-a, a reconfirmat faptul că muzica, în cazul de față cea de pian, desființează toate barierele lingvistice, geografice sau sociale, unind sufletele într-o bucurie și frumusețe greu de descris. Denumit Prințul rus al pianului, Eduard Kunz a ridicat publicul în picioare la Oravița,  răspunzând aplauzelor cu mai multe biss-uri, măiestria sa artistică dovedindu-se absolut excepțională.

În exclusivitate pentru Radio România Reșița a mărturisit că este încântat de Banatul de Munte și își dorește să revină, transmițând tuturor românilor că îi iubește.

Sunteți numit Prințul rus al pianului însă în această seară ați fost un Rege pentru noi. Muzica dumneavoastră este extraordinară.

Dinu Lipatti, fără îndoială, își are locul onorabil în istoria muzicii

Mulțumesc foarte mult. Este minunat să fiu aici.

Este pentru prima dată când cântați aici?

Este pentru prima dată cînd sunt în Oravița,nu am fost niciodată aici, am auzit despre acest festival care este susținut de 10 ani, fiind organizat de 2 muzicieni extraordinari binecunoscuți în România, duoul Mhăilescu, Dragoș și Manuela, desigur suntem prieteni, fiul lor Dinu este un prieten apropiat al soției mele, deci nu este doar o plăcere profesională să vin la acest festival cât și una personală,  pentru că-mi vizitez prietenii. Totul este minunat cu excepția vremii care deranjează pe toată lumea, incluzându-mă și pe mine.

Iubiți România?

Haideți să spunem că iubesc românii, lucru care spune totul.

Veți veni și anul viitor la acest festival?

Am câteva planuri privitoare la România în următorul sezon, nu doar că voi veni în Timișoara în 31 octombrie pentru a susține un recital, dar voi vizita alte 12 orașe din România în perioada 17 aprilie – 27 mai a anului viitor în cadrul unui tur în care voi interpreta din opera lui Johann Sebastian Bach și Timișoara va fi inclusă din nou între aceste orașe în 15 mai.

Rahmaninov sau Dinu Lipatti?

 E foarte greu de comparat pentru simplul fapt că Dinu Lipatti a murit la vârsta de 33 de ani iar Rahmaninov la aproape 90 de ani, deci volumul operelor lăsate în urma de cei doi nu poate fi comparat, însă Dinu Lipatti, fără îndoială, își are locul onorabil în istoria muzicii.

Un gând pentru ascultătorii de muzica clasică ai Radio România Reșița?

E simplu, veniți la concerte, nu stați acasă.

Vă mulțumesc.

Și eu vă mulțumesc frumos.

Anca Bica Bălălău

Subtitrare Zian Adam

Nota Redacției:

Născut în Omsk, Siberia, a absolvit Conservatorul din Moscova, după care a fost bursier la Royal Northem College of Music, unde a studiat cu Norma Fisher și Mark Rag.

Are 13 premii întâi la concursuri importante printre care: Marele Premiu la Concursul Internațional de pian George Enescu, Medalia de aur la Concursul din New Orleans-Statele Unite ale Americii și la Concursul Paderewski din Polonia.Celelalte premii includ medalii oferite de Hattori Musical Foundation din Londra, Premiul Myra Hess, Yamaha Music Foundation, Premiul Fundației Spivakov, Premiul SviatoslavRichter oferit de Rostropovich din Moscova.

Împreună cu violonistul român Alexandru Tomescu a interpretat și înregistrat integrala repertoriului pentru vioară și pian de George Enescu. A susținut recitaluri la Wigmore-Londra, Louvre-Paris, Concertgebouw-Amsterdam, Sala Verdi-Milano, Palau-Barcelona, Sala Consrvatorului din Moscova și pe numeroase scene din China.

Susține numeroase cursuri de măiestrie pianistică, în special în Japonia și China, iar în Europa în România și Franța.

Cunoscut pe toate continentele, Edurad Kunz locuiește în București alături de frumoasa sa familie.