Garda Cetăţii Deva îmbracă straie de sărbătoare

88

Turiştii care vor vizita Cetatea Devei astăzi vor fi întâmpinaţi, de la ora 11,00, de străjeri şi domniţe, alături de care vor putea defila pe aleile din piatră sau vor avea ocazia să înveţe dansuri medievale.

Oştenii din Garda Cetăţii vor defila pe aleile fortificaţiei îmbrăcaţi în costume specifice secolului al XV-lea, când bastionul care domină oraşul se afla în proprietatea lui Iancu de Hunedoara, de la a cărui moarte s-au împlinit vineri 561 de ani.

“Pentru mai bine de un ceaş vizitatorii au ocazia să facă o incursiune înapoi în timp, să ia parte la antrenamentele de spadă sau tir cu arcul ale străjerilor, să înveţe dansuri medievale, să se fotografieze alături de Garda Cetăţii şi să afle istoria şi legendele monumentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Bogdan Bârlea.

Garda Cetăţii Deva a fost înfiinţată anul trecut şi este formată din voluntari tineri, pasionaţi de istorie. Prezenţi la fiecare eveniment desfăşurat în Cetate, străjerii atrag un număr tot mai mare de turişti spre fortăreaţa care a devenit simbolul municipiului Deva, numărul vizitatorilor depăşind anul acesta 100.000 de persoane.

Pe de altă parte, Cetatea Deva nu va mai fi luminată pe timp de noapte, aproape o lună de zile, după ce două echipamente electrice s-au defectat. Cele două controlere asigurau sistemul de iluminat arhitectural în incintele 2 şi 3, iar procedura de comandă şi schimbare cu altele noi durează 30 de zile,scrie Agerpres.ro