Ministerul Economiei caută soluţii pentru Moldomin

213

SC Moldomin Moldova Nouă trebuie să rămână atractivă pentru un potențial investitor, a spus astăzi, la Reşiţa, ministrul economiei Mihai Fifor.

O echipă ministerială a vizitat astăzi cea mai rămas din Societatea Moldomin, aflată în faliment, iar ministrul a subliniat că vor fi luate măsuri urgente pentru ca poluarea provocată de iazul de decantare de la Boşneag să înceteze.

„Nu cred că este un secret că poluarea pe care o face în momentul de faţă iazul de la Boşneag este una transfrontalieră şi este o nevoie urgentă de măsuri. Ştim cu toţii că România a fost sesizată la Comisia Europeană şi că suntem în situaţia de a da răspunsuri foarte rapide vizavi de ce urmează să întreprindem pentru ca poluarea de la Boşneag să înceteze”, a spus Mihai Fifor.

„Poluarea de la Moldomin este o situație destul de serioasă în care ne regăsim și pentru care căutăm soluții urgente. Poluarea de la Moldomin este deja o problemă transfrontalieră, este o chestiune ce are nevoie urgentă de măsuri. Trebuie să facem ceva pentru ca această poluare să înceteze. În momentul de faţă, Societatea Comercială de Conservare şi Închidere a Minelor Conversmin, are o soluţie pentru parte din acest iaz de decantare de la Boşneag. Ministerul economiei are în derulare o procedură de achiziţie publică pentru proiectul de umectare, urmând ca din primăvara anului viitor să înceapă umectarea iazului”.

Citeşte şi: România riscă, pe bună ştiinţă, sancţiuni de la UE pentru poluarea din Clisura Dunării

Mihai Fifor a ţinut să precizeze că ministerul pe care îl conduce nu îşi doreşte închiderea Moldomin, ba dimpotrivă. Licenţa de exploatare nu trebuie să nu fie pierdută, pentru că în zonă se mai află importante resurse. Acestea pot fi utilizate de noul Combinat Metalurgic care se va construi la Zlatna, a mai spus ministrul.

Pentru ca acest Combinat Metalurgic (care ar urma să fie realizat prin Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii) să fie profitabil, ar fi nevoie de 100 de mii de tone de minereu pe lună, a mai spus ministrul economiei.

După vizita de la Moldomin, programul ministrului economiei a continuat cu o vizită la sediul Palatului Administrativ din Reşiţa. Mihai Fifor a fost acolo de prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.

(Sebastian Dragomir)