Medicii de familie din Caraş-Severin au început să consilieze părinţii despre importanţa vaccinării!

Medicii de familie din Caraş-Severin au început să consilieze părinţii despre importanţa vaccinării!

Cei mai mulţi dintre medici au ales varianta prin sms pentru a chema părinţii la cabinet aceasta fiind cea mai sigură metodă de a dovedi ministerului sănătăţii că părinţii au fost chemaţi la consiliere, deoarece se poate solicita oricând companiei mobile să pună la dispoziţia corpului de control aceste mesaje. Există totuşi o problemă, lipsa unor vaccinuri şi grila de imunizare,care în ultimii ani s-a schimbat de cel puţin 5 ori susţine vicepreşedintele Colegiului Medicilor din Caraş-Severin, Daniel Popovici.

Medicii de familie din Caraş-Severin dau vina pe Ministerul Sănătăţii pentru numărul mic de copii imunizaţi împotriva rujeolei. Deşi toţi factorii implicaţi şi-au dat interesul, în Caraş-Severin au fost perioade lungi de timp în care pur şi simplu nu exista vaccin ROR, sau dozele erau insuficiente, afirmă medicii de familie.

Potrivit legii, părintele sau persoana responsabilă, în cazul copilului minor, este scutit de obligaţia prezentării acestuia la vaccinare, dacă copilul are o contraindicaţie definitivă la un anumit vaccin sau la toate vaccinurile, în situaţia în care prezintă medicului care are în evidenţa sa minorul o certificare a situaţiei invocate.

Potrivit proiectului de lege, părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului pot fi amendaţi cu sume de la 5.000 de lei la 10.000 de lei în cazul în care refuză să fie consiliaţi. Cu aceeaşi sumă vor fi sancţionaţi şi medicii de familie care nu vor îndeplini obligaţiile ce le revin din lege!

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles