Negocierile Londrei referitoare la ieșirea din Uniunea Europeană nu au început bine, din cauza dezacordurilor din cadrul echipei de miniștri a premierului Theresa May în legătură cu tipul de acord ce ar trebui obținut, a afirmat Simon Fraser, fost înalt diplomat britanic.

Fraser, care până în 2015 a fost cel mai înalt funcționar public la Foreign Office (Ministerul britanic de Externe) și șeful Serviciului diplomatic al Regatului Unit, este de părere că guvernul de la Londra trebuie să prezinte o poziție mai clară.

De când Theresa May și-a pierdut majoritatea parlamentară la alegerile din iunie, între membrii cabinetului său au izbucnit dispute pe diverse teme, inclusiv în legătură cu faptul dacă libertatea de circulație a cetățenilor UE ar trebui să continue după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în 2019.

”Negocierile abia au început. Nu cred că ele au început îndeosebi de promițător, sincer, pentru partea britanică”, a declarat la Radio BBC Fraser, care a fost, de asemenea, șef al staff-ului comisarului european pentru comerț la Bruxelles.

”Până în prezent, noi nu am venit cu multe la masa negocierilor, în afară de ceva referitor la statutul cetățenilor, astfel că noi suntem puțin absenți de la negocierile formale”, a afirmat Fraser, care acum acordă consultanță în afaceri în legătură cu Brexit-ul. ”Trebuie să demonstrăm că suntem gata să ne angajăm în mod substanțial, astfel încât lumea să poată înțelege ce se află într-adevăr în joc și ce opțiuni există. Deci, să mergem înainte cu aceasta”, a adăugat el.

Reuters amintește că, în prima rundă de negocieri privind Brexit-ul de luna trecută, au existat puține compromisuri între negociatorii șefi din Marea Britanie și UE în dispute importante, inclusiv cea referitoare la protecția drepturilor cetățenilor expatriați și stabilirea ”notei de plată” a separării Londrei de UE.

Potrivit unor relatări ale media, guvernul urmează să publice la sfârșitul acestei săptămâni o serie de ”documente de poziție”, inclusiv propunerile sale privind viitoarele aranjamente vamale cu UE și modul de abordare a problemei referitoare la granița nord-irlandeză.