Țara noastră a devenit partener în proiectul Transgreen

România a devenit partener în cadrul proiectului Transgreen, iniţiativă finanţată cu circa 2,48 milioane de euro, prin care se urmăreşte dezvoltarea în zona Carpaţilor a unei infrastructuri de autostrăzi şi căi ferate construite în aşa fel încât să aibă un impact redus asupra mediului, potrivit WWF-România, organizaţie partener în cadrul acestei iniţative.

Conform datelor, proiectul Transgreen a demarat oficial la 1 ianuarie 2017 şi are ca dată de finalizare 30 iunie 2019.

Dezvoltarea reţelei de autostrăzi şi căi ferate ce conectează între ele puncte cheie ale României şi, mai departe, ţara noastră cu restul Europei este un proces în plină desfăşurare. Planurile de dezvoltare a acestor tipuri de infrastructură mare prevăd traversarea Munţilor Carpaţi şi, impliciţ fragmentarea şi perturbarea unor ecosisteme valoroase incluse în arii naturale protejate, precum siturile de interes european Natura 2000. Pentru a preîntâmpina şi diminua aceste presiuni şi ameninţări asupra naturii, proiectul Transgreen îşi propune să dezvolte soluţii pentru a contribui la crearea unei reţele de transport cu impact cât mai redus asupra mediului şi pe care să se circule în siguranţă în România, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria“, precizează organizaţia de mediu.

Proiectul Transgreen beneficiază de un buget în valoare de aproximativ 2,48 milioane de euro, din care 2,109 milioane de euro reprezintă contribuţie din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).

Finanţarea este realizată prin Programul Transnaţional Dunărea (succesorul Programului de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei – SEE). RRA

Cele mai citite

Related Articles