[FOTO] Dana Sarmeş: Să încercăm să facem un proiect cultural „Artă’n casă”– Școală de Vară de mare anvergură fără infrastructură a fost o mare provocare!

574

Echipa Proiectului „Artă’n casă”, prima ediţie, aflată sub conducerea Danei Sarmeș, președintele Asociației Culturale Contrasens, dezvoltă  un concept solid care nu lasă deoparte visul.

Echipa de proiect a dezvoltat un concept solid, dar plin de creativitate în satele Ciclova Montană, Socolari, Ilidia și Potoc

 În perioada 3-10 august, casele de artiști din Ciclova Montană, Socolari, Ilidia și Potoc vor fi scena întâlnirilor cu artiștii locali și lectori invitați, a spectacolelor de teatru, film și muzică programate în fiecare seară. Beneficiarii acestor manifestații sunt 17  studenți care vor să se specializeze în management cultural.

„Echipa de proiect a dezvoltat un concept solid, dar plin de creativitate. De la începutul lui august satele Ciclova Montană, Socolari, Ilidia și Potoc vor găzdui timp de 8 zile 10 seminare, 4 ateliere, 7 discuții cu artiști, 9 spectacole și 2 excursii de documentare, susținute de un număr impresionant de artiști și teoreticieni ai culturii”, ne-a mărturisit Dana Sarmeş, Președintele Asociației Culturale Contrasens, menţionând:

”Proiectul „Artă’n casă”a început în urmă cu 7 luni de la o idee când am venit prima dată să văd aceste locuri, această enclavă culturală care s-a ridicat aici între Ciclova Montană, Ciclova Română, Socolari, Ilidia și Potoc, unde foarte mulţi artişti fie vizuali, fie muzicieni, scriitori din Timişoara şi alte oraşe şi-au făcut rezidenţe aici şi mi-a plăcut, am asemuit-o cu o enclavă culturală şi mi-am pus întrebarea: ce facem cu acest Banat superb, această zonă superbă şi cu aceşti oameni superbi?

Să încercăm să facem un proiect cultural de mare anvergură fără infrastructură a fost o mare provocare şi să vedem ce iese… foarte mulţi oameni s-au implicat considerând minunat proiectul şi am lansat prima Şcoală de Vară dedicată studenţilor la nivel de licenţă, management cultural, pentru că managementul cultural nu rezistă doar în teorie, el trebuie, pe lângă teoria pe care o predau lectorii aici în cele 10 seminare, să-i aducă  pe viitorii  manageri culturali faţă în faţă cu artistul şi cu opera lui.Aşa s-a născut proiectul, aşa au venit 12 lectori de mare renume , au venit artişti care să le vorbească studenţilor, spectacole pe care tinerii le văd şi pot vorbi cu creatorii acestor spectacole. Avem o grupă de 17 studenţi de la management, marketing, geografie, litere, filosofie, psihologie, filosofie şi arte din toată ţara.Seminarele nu sunt deschise publicului, iar  cursanții se vor întâlni între alții cu Camelia Popescu, Adriana Cârcu, Mihaela Tilinca, Gheorghe Șfaițer, Iosif Tasi sau Vlad Corban, iar la seminariile despre carte, film, teatru, comunicare prin cultură, politici și strategii culturale, curatoriat, sau despre „mecanica” unui festival, vor avea ocazia să-i urmărească între alții pe Katia Pascariu, Carmen Lidia Vidu, Alexandru și Ada Solomon,  Ștefan Iordănescu, Florin Iepan, pe Sorina Jecza, Dana Sarmeș, Oana Romocea, Liviu Mihaiu, Vlad Tăușance și Gabriel Kelemen, sau pe Marius Giura.

O parte din artiștii cu care studenții se vor întâlni în discuții directe sunt regizorii Carmen Lidia Vidu, Florin Iepan și Alexandru Solomon, scriitorii Adriana Cârcu, Goran Mrakić și Adrian Bodnaru, pictorul Gheorghe Fikl. O notă aparte o fac intermezzo-urile filosofice de la ora 13:00 în cadrul cărora Claudiu Mesaroș, Sergiu Spătan și Alex Condrache vor susține scurte prelegeri spre definirea unor concepte din filosofia culturii și a artei. În cadrul seminarului „Scurtă istorie a Banatului montan-Documentare”, desfășurat  la bordul trenului ce leagă Oravița de Anina, studenții vor întreprinde alături de Viorel Marineasa și de Daniel Vighi o călătorie în acea dimensiune atemporală, care face farmecul acestor locuri. În data de 9 august va fi vernisată expoziția sculptorilor Ștefan Keleman și Ștefan Bartha la Galeria din Socolari. Casele artiștilor din zonă vor fi scena întâlnirilor cu artiștii locali și lectori invitați, sau a spectacolelor de teatru, film și muzică, ce se vor desfășura în fiecare seară”, a declarat Dana Sarmeş în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa.

Aflat la prima ediţie proiectul „Artă’n casă”– Școală de Vară merită aplaudat pentru intensitatea şi consistenţa evenimentelor pe care le susţine în beneficiul celor 17 studenți care vor să se specializeze în management cultural, dar şi pentru promovarea unei zone atât de frumoase ce aparţine Banatului de Munte.

Proiectul „Artă’n casă” întrunește în parteneriat cultural Universitatea de Vest, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Teatrul Național Timișoara, alături de Fundația Jazz Banat, Fundația Interart Triade, Centrul de Teatru Educațional Replika, Asociația ArtCiclovaşi  Asociația Ariergarda .

Anca Bica Bălălău