ANM a emis o avertizare Cod galben de furtună valabilă pentru nord-vestul țării. Meteorologii se așteaptă la instabilitate atmosferică accentuată.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de instabilitate atmosferică valabilă până pe 8 august. Zonele afectate vor fi regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice și zonele de munte.

S-a stricat vremea în vestul ţării, mai ales în nord-vestul judeţelor Caraş-Severin şi Timiş precum şi în judeţul Arad.

Temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Pe parcursul zilei de luni și în cursul nopții de luni spre marți, manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi cu precădere în zonele deluroase și montane, precum și în Transilvania, Moldova și Maramureș.

În sudul și sud-estul țării vor fi mai ales în seara zilei de luni şi în noaptea de luni spre marți.

ANM mai anunță și că, deocamdată, rămâne în vigoare codul galben de caniculă valabil pentru mai bine de jumătate din țară. Satu Mare se află sub avertizare de Cod galben după expirarea Codului roșu. Temperaturile vor ajunge pe parcursul zilei de duminică la peste 36 de grade. Indicele temperatură-umezeală se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

În municipiul Satu Mare, potrivit ANM, temperatura aerului a ajuns la 36,7 grade Celsius. La orele prânzului, disconfortul termic a depășit 81 de unități.

ANM mai anunță că noi coduri vor fi emise în funcție de evoluția vremii. Până acum, avertizări de tip nowcasting au fost emise pentru județele Suceava, Hunedoara și Cluj.

Sursă: presasm.ro

Daiana Rosca