[FOTO] Denumit Prințul rus al pianului, laureat al Marelui Premiu la Concursul Internațional de pian George Enescu, Eduard Kunz a ridicat publicul în picioare la Oravița

252

Festivalul International de muzică clasică „Zilele Muzicii la Oraviţa”, ediţia a X-a a început vineri 4 august de la ora 19 – pe scena Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” cu un concert inaugural susţinut de Corul Cantus Redivivus, dirijor Emanuel Pecingină.

Denumit Prințul rus al pianului, laureat al Marelui Premiu la Concursul Internațional de pian George Enescu, Eduard Kunz a ridicat publicul în picioare la Oravița

Pe urmele lui Eminescu și ale lui George Enescu, într-o sâmbătă seară alături de oameni frumoși către Teatrul Vechi Mihai Eminescu, este un prilej de bucurie care merită menționat. Bucuria  acestui  festival-care este  un punct de reper al muzicii clasice, vibrând prin rădăcinile istorice o eternă boemă ce, înobilează ţinuturile Banatului Montan- a readus în sufletele orăvițenilor înaltele repere ale artei care s-a făcut și se face pe Valea Carașului.

Recitalul de pian al artistului Eduard Kunz pe scena Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” a reconfirmat faptul că muzica, în cazul de față cea de pian, desființează toate barierele lingvistice, geografice sau sociale, unind sufletele într-o bucurie și frumusețe greu de descris. Denumit Prințul rus al pianului, laureat al Marelui Premiu la Concursul Internațional de pian George Enescu, Eduard Kunz a ridicat publicul în picioare la Oravița,  răspunzând aplauzelor cu mai multe biss-uri, măiestria sa artistică dovedindu-se absolut excepțională.

În exclusivitate pentru Radio România Reșița a mărturisit că este încântat de Banatul de Munte și își dorește să revină, transmițând tuturor românilor că îi iubește.

Născut în Omsk, Siberia, a absolvit Conservatorul din Moscova, după care a fost bursier la Royal Northem College of Music, unde a studiat cu Norma Fisher și Mark Rag.Are 13 premii internaționale și împreună cu violonistul român Alexandru Tomescu a interpretat și înregistrat integrala repertoriului pentru vioară și pian de George Enescu.Cunoscut pe toate continentele, Edurad Kunz locuiește în București alături de frumoasa sa familie.

Artiștii Manuela Iana Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu sunt inițiatorii, de un deceniu, ai acestui eveniment de înaltă ţinută pentru Oravița și se pot declara împliniți și fericiți.Dealtfel Manuela Iana Mihăilescu a transmis mulțumirile domniei sale radioului reșițean pentru susținere și mediatizare, asigurându-i pe ascultătorii noștri că această ediție a festivalului este una de nota 10.

Un prieten desăvârșit al evenimentelor culturale, familia medicului Felicia Quint a participat la acest festival de la prima sa ediție, remarcând an de an o evoluție ambițioasă și valoroasă a manifestării.  Domnia sa a remarcat ținuta artistică a recitalului de pian susținut de Eduard Kunz, atât din punct de vedere al spectatorului, dar și din cel al unui cunoscător profesionist, fiindcă iubește acest instrument muzical deținând în CV-ul domniei sale cursuri de pian și concerte susținute pentru scopuri umanitare și prieteni.

În cadrul celei de-a X-a ediţii, melomanii se vor putea bucura de prezenţa unor artişti de mare valoare care vor evolua pe scena Teatrului Vechi Mihai Eminescu, Biserica romano-catolică şi Grădina de Tir, locaţii consacrate ale şi venerabile locuri în aşezarea de sorginte austriacă, cunoscută şi pentru cea mai veche fabrică de bere şi prima asociaţiune sportivă, prima farmacie din ţară sau prima cale ferată din spaţiul românesc ce îşi întinde şinele pe acest capăt de ţară şi cea mai veche gară funcţională din îndepărtatul an 1854.

În această seară vor încânta publicul,de la ora 19, evoluînd pe scena Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, muzicienii coreeni : Sukyung Shin (pian), Christopher Nam (vioară), Seong Suk Choi (soprană), Soyung Yu (soprană), acompaniați de Filarmonica Oltenia din Craiova, dirijor Cristian Sandu.

Am putea concluziona cu sinceritate că în perioada Festivalului Internațional „Zilele Muzicii”, orașul de pe Valea Carașului este kilometrul zero al muzicii clasice din România și după indicațiile meteo ale momentului putem afirma „COD ROŞU” de muzică clasică la Oraviţa. Sunt permise doar plimbările muzicale pe urmele lui Mihai Eminescu și ale lui George Enescu.

Anca Bica Bălălău

PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „ZILELE MUZICII LA ORAVIȚA”, EDIȚIA A X-A, perioada 11 august-15 august

VINERI, 11 august, ora 19.00, Grădina de Tir – Ansamblul de percuție Percutissimo

SÂMBĂTĂ, 12 august, ora 19.00, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” Oravița– recital cameral In memoriam Dinu Lipatti. Interpretează Alexandru Guțu (violoncel), Mathilde Gheorghiu (vioară), Dragoș Mihăilescu (pian) și Dinu Mihăilescu (pian)

DUMINICĂ, 13 august, ora 19.00, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” Oravița– recital de pian Sophia Vaillant

MARȚI, 15 august, ora 19.00, Biserica romano-catolică – concert Ave Maria – Simina Ivan (soprană), Aura Twarowska (mezzo-soprană), Manuela Iana-Mihăilescu (pian), Dragoș Mihăilescu (pian)

Intrarea este liberă.

Radio România Reşiţa este partener media al evenimentului.

Proiectul este  finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local al orașului Oravița.