Cod roşu de caniculă în Caraş-Severin! Inspectorii DSP ne spun cum să ne protejăm de căldură

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod roșu de caniculă pentru zona de Vest a țării, inclusiv pentru Caraș-Severin. Astfel, astăzi și sâmbătă, 4 și 5 august, valul de căldură care a inundat încă de luni, 31 iulie Banatul, va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade. În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Nici restul țării nu stă foarte bine la confortul termic. Pentru celelalte județe, a fost emisă o avertizare de cod portocaliu, temperaturile urmând să se situeze între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin au câteva recomandări pentru a ne proteja de caniculă!

În perioada de caniculă populația trebuie să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00. Totodată, este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 și 2 litri, fără să fie așteptată senzația de sete. Este necesar un pahar cu apă la fiecare 15-20 minute.

Medicii recomandă, de asemenea, consumul a cât mai multor fructe și legume proaspete, acestea conținând o cantitate mare de apă. Potrivit specialiștilor, o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar cu apă.

Medicii susțin consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor și evitarea alimentelor ușor perisabile.Nu trebuie consumat alcool, acesta favorizând deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă expunerea la soare este absolut necesară între orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles