[FOTO] Actorii Valeria Seciu şi Horaţiu Mălăele: aniversaţii zilei!

1519

Motto: „Omul este o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie gânditoare”. Blaise Pascal

Teatrul, spun japonezii, se află la granița fină dintre adevăr și minciună, dar pentru a şti de care parte te afli, din poziția de om de teatru sau spectatoar, trebuie doar să-ți asumi riscul de-a explora cu inteligență și devotament „dimensiunile” acestei granițe, pentru că inteligența adevarată nu e niciodată altceva decât bunătatea inimii și știința de a pierde… Cine poate să-i răpească unui actor cele două ore petrecute în pulberea scenei? Nimeni! Cine să-i ia bucuria de a face, printr-o complicitate divină, să râdă sau să plângă o sală întreagă? Cine să-l veselească şi cu ce, când el e Regele? Este o meserie foarte grea şi foarte frumoasă.

Un cuplu virtual de mari actori români joacă astăzi în memoria recunoştinţei  inimilor noastre: Valeria Seciu şi Horaţiu Mălăele!

Valeria  Seciu împlineşte astăzi 81 de ani, iar Horaţiu Mălăele 68 de ani.

Valeria Seciu s-a născut pe 1 august 1939 în Bucureşti  şi  este o actriță de teatru, film, radio, voce și televiziune din România. Vali Seciu a  absolvit Facultatea de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, în 1964, la clasa profesorului A. Pop Marțian, asistent Octavian Cotescu, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa “Cum vă place” în regia lui Octavian Cotescu.

A debutat  în anul   1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle. S-a remarcat sensibilitate şi rafinament, fragilitate şi forţă de compoziţie in roluri memorabile in teatru si film, dar şi în  colaborările cu Radio Romania pentru emisiunile de teatru radiofonic. A fost căsătorită cu pedagogul şi artistul Octavian Cotescu.

În anul 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru, care a împlinit un destin aparte, luând calea desăvârşirii prin credinţă, astăzi,  fiind  călugăr la Muntele Athos şi  purtând numele de Monahul Daniil, numărându-se printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice „Everghetinos”.

Vali Seciu este asemeni zicerii lui Blaise Pascal:“ o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie gânditoare”.

Valeria Seciu şi-a petrecut viaţa pe scenă, iar în ultimii 30 de ani aceasta a fost singurul ei refugiu de singurătate.

Vali Seciu a fost actriţa fetiş a regretatului regizor  Cătălina Buzoianu care mărturisea:

“Cred că Vali aduce lumină, este o lumină, se transfigurează, ne-am completat cu adevărat“

În vara lui 2014, actrita, macinată de boli şi bătrâneţe, anunţa că se retrage de pe scena Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic, unde jucase până atunci.

Valeria Seciu, mărturiseşte: “Nu poţi fi artist dacă nu eşti şi un Om. Publicul te vrea aşa – într-un fel nu totdeauna făţiş, manifest, totuşi foarte agresiv – simte nevoia unei comunicări cu tine şi dincolo de personajul tău, cu tine ca om. E o stare de aşteptare, de “pândă”, de receptivitate reciprocă, pentru că şi noi, la rândul nostru, îl solicităm altfel. Dar el e parcă mai devorant”.

Fragilă și generoasă prin seriozitatea meșteșugirii fiecărui rol în parte, a devenit o metamorfoză a personajelor lui Cehov sau Ibsen, un ADN al trăirilor în diapazonul grației atinse de cel de pe scenă și din sala de teatru, cu fiecare spectacol născut și binecuvântat cu eternitatea teatrului, fiindcă  cei aleși indiferent câti  ani au, niciodată nu își pierd frumusețea. Au mutat-o pe fețele lor,  în inimile lor.

„Eşti ceea ce ai văzut, ce ai cunoscut, ceea ce ai acumulat. Mai mult nu eşti, decât dacă eşti fariseu”

Actorul Horațiu-Valentin Mălăele s-a născut pe 1 august 1952 în Târgu-Jiu şi este un apreciat regizor, caricaturist și scriitor. Cordonul artistic ombilical ce îl leagă pe Horaţiu Mălăele de Valeria Seciu este şi simbolic vorbind, că a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesor Octavian Cotescu, soţul artistei.

Glumind, Horaţiu Mălăele afirma: „Într-un interviu am fost întrebat: Ce îţi place mai mult la Octavian Cotescu? Vali Seciu, am răspuns. Minţeam… Un pic“.

„Să râdeţi, pentru că râsul este muzica sufletului. Să vă jucaţi – e secretul tinereţii. Să citiţi – este fântâna înţelepciunii. Să gândiţi – este izvorul puterii. Să fiţi calmi este calea spre fericire. Să fiţi buni este cheia succesului. Şi să iubiţi – este raţiunea de a trăi“, afirmă adesea Mălăele.

Să ne bucurăm  de această zi, privind din colţul lacrimilor fragilitatea Valeriei Seciu şi zburdând prin bucuria şi umorul lui Horaţiu Mălăele, fericiţi şi conştienţi că teatrul  se află la granița fină dintre adevăr și minciună, dar nu are limite atunci când facem un modest Laudatio, într-un sincer La Mulţi Ani, Valeria Seciu şi Horaţiu Mălăele!

Teatrul este poveste, viață, cu emoție îmbibată în măduva textului, dar guvernată de luciditate, ca lege unică a percepției, într-un spațiu –  același de secole – Sufletul Uman -, dar a cărui esență se dezvăluie treptat ca o picătura ce străbate vidul…

Epilog: „Eşti ceea ce ai văzut, ce ai cunoscut, ceea ce ai acumulat. Mai mult nu eşti, decât dacă eşti fariseu”.Horațiu Mălăele

 Anca Bica-Bălălău