Pensiile militare nu vor mai crește în funcție de veniturile celor activi

Lia Olguţa Vasilescu a anunţaţ că Guvernul va adopta în această săptămână o ordonaţă de urgenţă privind pensiile militare, precizând că acestea nu vor mai creşte în funcţie de creşterea veniturilor celor aflaţi în activitate.

“Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar în această săptămână, noi am lucrat la ea. Prin aceasta ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de la 1 august, până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizezază pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. E un principiu mult mai corect”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Ministrul a explicat că măsura vizează pensiile foarte mari.

Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poti ieşi cu o pensie de 120 % faţa de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25 % , li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate“, a mai spus ministrul Muncii.

Cele mai citite

Related Articles