Primul ministru Mihai Tudose consideră că situaţia de acum a imunizării copiilor din ţară impune ca vaccinarea să fie obligatorie.

Într-un interviu în exclusivitate pentru RRA, premierul i-a calificat drept iresponsabili pe părinţii care refuză să-şi imunizeze copii. El a mai spus că scopul viitoarei legi a vaccinării este ca procentul celor imunizaţi să ajungă la 95 la sută. În interviul realizat de Dan Preda, şeful guvernului a lăudat campania în favoarea vaccinării desfăşurată timp de două săptămâni pe toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune, campanie care se încheie astăzi:

Superb, absolut superb. Vă felicit şi vă mulţumesc pentru toate eforturile dumneavoastră, a fost o campanie superbă. Am primit-o pe monitorizare şi chiar m-am simţit mândru că toată corporaţia a fost implicată, dar în special Radio România Actualităţi, care chiar intră în toate casele, a făcut acest efort, din dragoste pentru români. Dacă un singur copil a fost vaccinat în urma campaniei dumneavoastră, eu zic că vă justificaţi statutul de utilitate publică. Un singur copil, dacă RRA, prin această campanie, a salvat o viaţă şi tot a făcut ceva. Sau a făcut oricum imens mai mult decât cei care nu au făcut nimic. A fost o campanie susţinută. Eu sunt convins, cât vă cunosc pe dumneavoastră şi pe colegii dumneavoastră, că veţi continua această campanie, chiar neinstituţionalizată, că dumneavoastră veţi continua să promovaţi acest interes naţional de a avea o generaţie sănătoasă, nişte copii sănătoşi, o Românie sănătoasă”, a declarat primul ministru Mihai Tudose .

Peste 200.000 de copii cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani sunt nevaccinaţi împotriva rujeolei, se arată într-un raport publicat recent de Ministerul Sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus România între cele cinci ţări care însumează la nivel global peste 80% din numărul de îmbolnăviri de rujeolă.

Ministerul Sănătăţii a făcut o scurtă analiză a Programului naţional de vaccinare, în care au fost identificate o serie de puncte slabe, printre care faptul că nu există stocuri de vaccinuri pentru intervenţii în situaţii de epidemie. Guvernul intenţionează să ia măsuri pentru operaţionalizarea producţiei de vaccinuri la Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino”.

În acelaşi timp, executivul dezbate un proiect care urmăreşte reglementarea activităţii de organizare şi finanţare a vaccinării din România, precum şi conştientizarea părinţilor privind beneficiile imunizării, siguranţa, calitatea şi reacţiile adverse posibile. Atât autorităţile, cât şi Radioul public desfăşoară o campanie de informare privind vaccinarea.

Sursă:Rador

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.