[FOTO] “Visând, cugetând și înfăptuind” alături de ”Pilotul de pe Dunăre”- Avram Iancu al secolului XXI-Jurnal de călătorie

203

Jurnal de călătorie-prima filă

”Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd Naţiunea fericită”,mărturisea marele român Avram Iancu și pornind de la crezul său, ajungem în zilele noastre la un alt român care-i închină Crăișorului Munților un Vis împlinit, bibliotecarul Avram Iancu,contemporanul și campionul nostru. Cunoscut pentru performanța de a traversa înotând Canalul Mânecii, și-a propus să străbată înot cei 2.860 de kilometri, de la izvoarele Dunării până la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Startul oficial în această provocare dificilă a fost dat pe 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

“Visând, cugetând și înfăptuind” am putea spune că reprezintă extraordinară inițiativă a bibliotecarului nostru..Echipa Radio România Reșița este alaturi de Avram Iancu și regizorul reșițean Sabin Dorohoi împreună cu echipa sa realizând un jurnal de călătorie. Deschidem astazi prima filă:

Este o tentativă de a stabili o premieră mondială, nimeni n-a mai străbătut Dunărea  înot în felul acesta

Bună ziua, de la Radio România Reșița, vă mulțumim și vă transmitem multă forță pe calea undelor, domnule Avram Iancu!

Cum v-a venit ideea acestui eveniment, absolut fantastic?

„Am recitit romanul ”Pilotul de pe Dunăre” al lui Jules Verne, eu fiind bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani. E vorba de o călătorie fascinantă și mi-am propus să dau viață acestui roman în mod inedit și mult mai greu, în speranța de a atrage atenția generației tinere spre lectură, spre regăsirea plăcerii de a citi în mod clasic, în același timp făcând o simbioză cu internetul, pentru că această călătorie în care m-am angrenat poate fi urmărită live prin GPS. Așadar, în timpul celor 60-70 de zile de călătorie, tinerii să citească pe de o parte romanul, putând să urmărească și pe GPS. Cam asta ar fi motivația principală. Mai sunt, bineînțeles și alte câteva motivații”.

Un cărturar popular din Banat, Tata Oancea, spunea ”Învățați, citiți, călătoriți!”. Dumneavoastră, prin ceea ce faceți, exact acest lucru îi îndemnați pe tineri.

„Sigur că da, e important să ne aducem aminte de plăcerea lecturii clasice. Eu cred că aceasta și internetul nu se bat cap în cap, ci dimpotrivă, sunt complementare, fiecare latură are avantajele și dezavantajele ei. Tinerii au impresia că având un telefon mobil foarte deștept au toată informația la îndemână, e adevărat, reprezintă un avantaj, dar în cazul în care se termină bateria sau nu e net, întregul univers pe care se bazează, practic, se prăbușește. Pe când cartea are avantajul că prin ea informația nu se pierde, este acolo, dar și aceasta are limitele ei, cuprinsă între coperte, de aceea e nevoie la un moment dat să apelăm la întreaga bibliotecă”. 

Cei de la Radio România Reșița ne-am propus, ca în fiecare săptămână să facem un fel de jurnal alături de dumneavoastră și dacă veți accepta acest lucru, să vorbim despre cum decurge călătoria, această misiune absolut fantastică.

„Da. Acum mă aflu într-o poauză de masă la Borna 1780. Am parcurs o treime din distanța Dunării, cea mai dificilă parte, Germania și Austria. Din cauza unor obstacole deosebite, e vorba de 63 de lacuri de acumulare, temperaturi foarte-foarte scăzute a apei, în condițiile în care eu înot fără costum de neopren, doar în slip, este o tentativă de a stabili o premieră mondială, nimeni n-a mai străbătut Dunărea  înot în felul acesta. Bineînțeles că mă gândesc foarte serios spre casă și aștept să ajung pe pământul patriei noastre”.

Vă vom aștepta la intrarea în țară, loc pe unde a intrat și Prințul Carol I, cel care avea să devină viitorul rege al României și să-i asigure independența.

Din punctul meu de vedere, acțiunea domniei voastre e un act patriotic. O putem considera și ca un omagiu adus Centenarului pe care-l vom sărbători în anul următor?

  „Am spus că există multe alte motivații pentru care fac acest lucru, dar pentru că ați amintit de Centenarul Unirii, vreau să vă spun că mi-am propus, trecând invers cronologic prin toate aceste borne, să marchez câțiva ani importanți din istorie: 1918 – chiar m-am oprit acolo, cu drapelul României, am făcut o fotografie și am postat-o pe pagina mea de Facebook, în care tocmai aminteam acest lucru, că sunt în dreptul bornei care marchează anul împlinirii dorinței de veacuri a tuturor românilor: o singură țară mare, independentă, unită, în care cu toții să ne bucurăm de binecuvântările pe care Dumnezeu le-a dat acestor ținuturi.

M-am mai oprit și la Borna 1859 și o voi face la toate bornele care au un corespondent frumos în istoria noastră națională. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când România a intrat în Uniunea Europeană și iată, eu voi străbate 10 țări înot”.

Astăzi mi-am dat jos verigheta de pe mână, ca să n-o pierd

10 x 10 fac 100, practic dumneavoastră punctați ambele mari evenimente din istoria noastră, a românilor.

Ce program aveți, ați adoptat o alimentație specială, câte ore de somn sunt necesare ca să o luați de la capăt pentru străbaterea traseului zilnic?

„Vă dați seama că am la dispoziție o noapte pentru a mă recupera. La 7 dimineața e deșteptarea pentru toată echipa de suport, la ora 8 suntem în apă și până seara înot. Nu este deloc ușor, am slăbit foarte mult. Astăzi mi-am dat jos verigheta de pe mână, ca să n-o pierd. Sper să pot duce cu bine până la capăt această tentativă, care, până la urmă, este și o împingere a limitelor umane către extreme, atât fizice cât și psihice”.

Noi, de aici, vă ținem pumnii și ne rugăm la Dumnezeu să vă ajute să vă duceți până la capăt misiunea, pentru că faceți o onoare țării, în primul rând.

„Vă mulțumesc tare mult! Primesc multă energie atunci când constat că românii mă susțin pentru ceea ce fac”.

A fost o mare bucurie să vă întâlnesc pentru început pe calea undelor, cu siguranță Radio România Reșița va fi când intrați în țară, o să avem și atuncio posibilitatea unui interviu.

Un scurt gând din această săptămână pentru ascultătorii noștri :

„Le mulțumesc foarte mult tuturor pentru apreciere și sprijin și vreau să le transmit că avem o țară minunată. Și când spun acest lucru, îl spun cu memoria proaspătă a traversării câtorva țări, care nu sunt cu nimic, cu absolut nimic mai prejos decât România”.

Dumneavoastră sunteți de acum, românul cu care ne mândrim cel mai tare. Să vă ajute Dumnezeu! Vă mulțumim și vă așteptăm în țară. Sper să dialogăm și săptămâna viitoare, ca acest jurnal de călătorie să fie pus la punct până ajungeți la final.

Sperăm cu toții să fie o premieră mondială, chiar să reușim, poate o omologare în Guiness

 Regizorul reșițean Sabin Dorohoi este corespondentul nostru special , dar înainte de un orice un prieten și un artist care se dedică înaltelor scopuri artistice și sociale:

Tu ești omul Radio România Reșița lângă domnul Avram Iancu. Care e rolul tău principal, de fapt acolo?

„Eu realizez un film documentar despre extraordinara expediție a lui Avram Iancu de a înota în Dunăre de la izvoare la vărsare, fără echipament special, ceea ce sperăm cu toții să fie o premieră mondială, chiar să reușim, poate o omologare în Guiness Book, asta e menirea mea aici, de a filma permanent tot ce se întâmplă, ca ulterior să se nască un film documentar despre cucerirea marelui fluviu al Europei”.  

Îți mulțumesc din suflet, Sabin, să ne reauzim cu bine săptămâna viitoare!

Anca Bica Bălălău

Sursa foto-Avram Iancu, Sabin Dorohoi