[FOTO] Cântăreţul american Dean Bowman va susţine, în întâmpinarea Festivalului de Fusion şi Gospel de la Gărâna, un workshop având ca temă muzica gospel

120

Cântăreţul  american Dean Bowman,  pe care renumita publicaţie”The London Guardian” îl consideră “plin de emoţie, charismatic şi brilliant din punct de vedere tehnic… un adevărat star” , va susţine în întâmpinarea Festivalului de Fusion şi Gospel de  la Gărâna ,  festival ce se va desfăşura în perioada 4-6 august 2017, un workshop având ca temă muzica gospel ,  miercuri, 26 iulie, ora 21,  într-una dintre locaţiile reşiţene dedicate muzicii live.

Sunt invitaţi toţi cei care doresc să cunoască semnificaţia, definiţia, armoniile, ritmul şi inflexiunile muzicii tradiţionale gospel , dar şi toţi cei care doresc  să petreacă  o seară  interactivă  cu Dean Bowman.

Putem numi gospelul muzica creştină. Rădăcinile gospelului sunt în mare parte în improvizaţie

Într-un inteviu realizat de Zian Adam, Dean Bowman a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa:

“Am venit pentru prima dată  la Gărâna în Iulie 2016, am cântat la festivalul de blues cu Rareş Totu şi ne-am simţit foarte bine, a fost un moment minunat, m-am întors pentru că mi-a plăcut foarte mult zona. Am venit pentru prima data în Romania în  anul 2007, cu propria mea formaţie, am cântat la Festivalul de Jazz de la Sibiu, am cântat deasemenea în Braşov

Putem numi gospelul muzica creştină. Rădăcinile gospelului sunt în mare parte în improvizaţie, s-a născut din muzica sprirituală neagră care s-a transformat într-o formă de artă contemporană care deasemenea presupune improvizaţie , dar şi compoziţie. Când oamenii ascultă această muzică se transformă imediat. Vă mulţumesc şi vă aştept la festival”.

Dean Bowman este, fără îndoială,  un nume important al scenei de jazz, rock şi avant-garde din New York încă din anul 1989, Dean Bowman îşi are”punctul zero” în muzica tradiţională Black Spiritual şi Gospel.

A cântat pe nu mai puţin de 32 albume, de la culticul grup de avant garde jazz rock Screaming Headless Toros, al cărui vocalist şi membru fondator a fost până  în anul 2004, la blues+ul lui Elliot Sharp cu al său grup Terraplane sau albumul de blues spiritual în duet cu Gary Lucas, până  la Be Bopul lui Don Byron sau electrica DJ-ului danez Peder.

A colaborat  cu mari nume ale jazzului şi bluess-ului:Reggie Workman, Charlie Hunter, Don Byron, Bernie Worell, Steve Coleman, MeShell Ndegeoshello şi a fost ales de John Scofield ca vocalist principal al unui turneu mondial “ John Scofield plays the music of Ray Charles”.

Radio România Reşiţa este partener media al Festivalului de Fusion şi Gospel de  la Gărâna.

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Interviul realizat, în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, cu Dean Bowman  de Zian Adam îl veţi putea asculta şi citi pe site-ul şi pagina de facebook Radio România Reşiţa