De veghe la frontieră! Din 1864!

233

Poliţia de frontieră împlineşte astăzi 153 de ani de atestare documentară. Prin tot ceea ce fac, poliţistii de frontieră sunt chemaţi să combată şi să prevină acele acţiuni rău intenţionate, stările de pericol la adresa României şi să aplaneze evoluţia tuturor stărilor conflictuale. În vestul şi sud-vestul ţării, Poliţia de Frontieră a structuri în Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

„Sărbătorim 153 de ani de existenţă instituţională, de când domnitorul Alexandru Ioan Cuza a unit cele două regimente grănicereşti Muntenia şi Moldova într-o singură structură, cea a grănicerilor. Actuala instituţie a luat fiinţă la 1.VII.1999, prin unificarea fostului Comandament Naţional al Grănicerilor cu Direcţia Poliţiei de Frontieră. Până în anul 1998, la această dată s-a sărbătorit „Ziua grănicerilor” (care marca constituirea primului corp unificat al grănicerilor din România: la 24.VII.1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni şi moldoveni, punând bazele instituţiei moderne de pază a frontierelor ţării); data de 24 iulie a fost desemnată ca „Ziua Poliţiei de Frontieră Române” prin articolul nr. 45 din OUG nr.104/27.VI.2001”, a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.

După faptă şi răsplată. Distincţia „Poliţistul de frontieră al anului 2017” vine şi în vestul ţării

Ziua Poliţiei de Frontieră Române reprezintă, în fiecare an, un prilej pentru a fi recompensate acţiunile desfăşurate de proprii lucrători, în îndeplinirea atribuţiilor specifice la granița României. Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române a acordat distincţia „Poliţistul de frontieră al anului 2017” agentului şef adjunct de poliţie, Adrian Toma din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara, Sectorul Poliţiei de Frontieră Moravița, pentru profesionalism şi merite deosebite în îndeplinirea misiunilor de serviciu. Agentul a participat la majoritatea evenimentelor de migraţie ilegală înregistrate în zona de responsabilitate, identificând şi reţinând importante grupuri de migranţi în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera. În această perioadă a manifestat spirit de echipa în misiunile la care a participat, disponibilitate în cercetarea evenimentelor operative și a avut o contribuție importantă în activitățile desfășurate pentru identificarea principalelor rute utilizate de migranți.

Frontiera nu este doar o linie. Frontiera este identitate, patriotism, devotament și veghe permanentă. La mulți ani Poliției de Frontieră Române! La mulți ani polițiștilor de frontieră!

(Sebastian Dragomir)