Sărbătoare la Caransebeş de Sf. Ilie

Cel de-al doilea hram al Catedralei episcopale din Caransebeş este sărbătoarea Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din 20 iulie. Pe lângă hramul tradițional „Învierea Domnului” acest locaş bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, a primit la data de 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca ocrotitor pe Sfântul Ilie. Astfel, la sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul numeroși credincioși caransebeșeni, dar și din împrejurimi, au fost prezenți în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Cu acest prilej Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie.

Anul acesta sărbătoarea hramului Catedralei episcopale din Caransebeș a fost una deosebită deoarece la Sfânta Liturghie s-au rugat și cei aproximativ 500 de tineri, participanți la Întâlniea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte 2017, ce s-a desfășurat în perioada 18-20 iulie în Episcopia Caransebeșului. Pentru ei participarea la Sfânta Liturghie arhierească a reprezentat momentul cel mai important din acestă întâlnire, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

În cadrul Sfintei Liturghii Ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Trandafir Cosmin Brebu pe seama parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Episcopale, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu.

Tot la această sărbătoare mai multe așezăminte monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului și-au serbat hramul. Astfel că, încă din ajunul cinstirii Sfântului Proroc Ilie, Preasfințitul Părinte Lucian,  a poposit în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” – Vasiova. Cu acest prilej chiriarhul înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi a săvârșit în altarul de vară al mănăstirii slujba Vecerniei și a Litiei.

De același autor

Related Articles