În Bulgaria vaccinurile sunt obligatorii

În Bulgaria, mai multe vaccinuri sunt incluse într-o schemă obligatorie de imunizare a copiilor, care condiţionează înscrierea acestora la şcoală.

În conformitate cu calendarul naţional de imunizări, în primul an după naşterea copilului, în Bulgaria se fac vaccinări obligatorii împotriva tuberculozei, hepatitei B, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, Hib, infecţiilor pneumococice. Cea de-a doua vaccinare pentru hepatita B este făcută în prima lună, iar cea de-a treia începând din luna a şasea.

Între şapte şi zece luni, copiii fără urme de vaccinare la maternitate şi cu test negativ de tuberculină fac vaccin antituberculoză. Începând din luna a 13-a, copiii primesc un vaccin combinat împotriva rujeolei, rubeolei şi parotiditei (epidemice – oreion, n.red.).

Reimunizările obligatorii, 17 la număr, încep în cel de-al doilea an al copilului şi continuă până la vârsta de 12 ani. Refuzul imunizărilor obligatorii se sancţionează prin aplicarea de amenzi între 25 şi 100 de euro.

Copiii care nu au făcut toate vaccinările obligatorii nu sunt primiţi la creşe şi grădiniţe, teoretic; practic, însă, amenzile nu se aplică, se încearcă convingerea părinţilor de către medicii de familie. Spre deosebire de situaţia de acum cinci-şase ani, când numai 2-3% dintre copii nu au fost vaccinaţi, acum acest procent, în pofida eforturilor, se apropie de 10.

Cele mai citite

Related Articles