Judeţul Caraş-Severin se confruntă cu o nouă criză de vaccin antihepatitic B pentru nou-născuţi!

74

Vaccinul antihepatitic B, cel care este administrat nou-născuţi în primele 24 de ore de viaţă, lipseşte din multe judeţe din România.

Situaţia s-a complicat şi în Caraş-Severin. Deşi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică are în stoc aproximativ 10 doze, nu le poate folosi decât în cazul mamelor infestate cu HIV. Asta pentru că recent Ministerul Sănătăţii a decis să schimbe complet grila de imunizare, iar copii sănătoşi vor beneficia de acest vaccin atunci când vor împlini vârsta de 2 ani şi nu în primele 24 de ore aşa cum era până acum susţine purtătorul de cuvânt al DSP, Daniel Botgros.

În acest moment problema pare că nu are rezolvare. Ministerul Sănătăţii susţine că nu există niciun producător care să poată livra acum acest vaccin ca toţi bebeluşii să fie imunizaţi.

Vă reamintim că Radio România a început o campanie despre necesitatea şi beneficiile imunizării. În spiritul misiunii sale publice, Radioul Public a atras atenţia încă de acum doi ani asupra pericolelor la care sunt expuşi copiii ai căror părinţi refuză vaccinarea, în condiţiile în care 260 de mii de minori se află într-o astfel de situaţie, potrivit datelor oficiale.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne vor avea azi o videoconferinţă cu prefecţii, cu reprezentanţii Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică şi ai medicilor de familie. Autorităţilor locale li se va cere să se implice efectiv: copiii nevaccinaţi împotriva rujeolei vor trebui identificaţi, iar părinţii lor ar urma să fie informaţi despre vaccinare. În comunităţile fără medici de familie, se va apela la voluntari pentru imunizarea copiilor. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a spus că autorităţile sanitare vor evalua situaţia în fiecare judeţ la fiecare două săptămâni, iar acolo unde lucrurile nu evoluează vor fi luate măsuri.

Daiana Roşca