Din Valea Carașului la Philadelphia

57

Ansamblul folcloric HORA CARAŞULUI din Oraviţa s-a întors recent din Germania unde a susţinut o serie de spectacole care s-au bucurat de un mare succeş.

Evoluţia dansatorilor orăviţeni a atras atenţia reprezentanţilor comunităţii româneşti din Statele Unite ale Americii, care i-a invitat pentru o serie de reprezentaţii pe continentul nord-american.

„Ne-am reîntors de curând dintr-un turneu de spectacole la festivalul românilor din Nurnberg (Germania), unde am fost invitaţi la procesul conştiinţei noastre! Acolo ne-am dat testul de maturitate cu Ansamblul de cântece şi dansuri populare HORA CARAŞULUI al Casei de Cultură George Motoia Craiu din Oraviţa. Este cel mai important turnei din istoria ansamblului! A fost un turneu foarte reuşiţ am prezentat suite de dansuri doar din Valea Oraviţei – noi nu ne depăşim graniţele noastre, ale Oraviţei, ale Văii Caraşului! Avem trei solişti vocali, o tânără speranţă – Georgiana Lupu-Savei de la Sasca Montană, Ghiță Berinde – de la Timişoara şi subsemnatul, acompaniaţi de un renumit taraf din Oraviţa, condus de unul dintre cei mai mari saxofonişti ai tuturor timpurilor din zona Oraviţei – maestrul Constantin Zgripțu!”, ne-a declarat Sorin Chişărău – directorul artistic al Ansamblului HORA CARAŞULUI.

Performaţa realizată în Germania a atras şi atenţia reprezentanţilor comunităţilor româneşti pentru soliştii şi dansatorii orăviţeni!

„Am rămas foarte plăcut surprinşi datorită faptului că după cele două zile de concert din Germania, am fost abordaţi de către o distinsă doamnă – care este de loc din Timişoara şi trăieşte în SUA de peste 30 de ani – şi am fost invitaţi să susţinem, în decurs de două sau trei săptămâni, spectacole pentru comunitatea românilor din Philadelphia şi New York! Înainte de a pleca în SUA, doamna va veni la Oraviţa, ne vom vedea şi vom lua legătura şi cu oficialităţile oraşului, cărora vreau să le mulţumesc pe această cale fiindcă susţin necondiţionat acest ansamblu de muzică populară, care este oglinda Văii Caraşului! Când vom ajunge să concertăm pentru românii din SUA, va fi acelaşi program pe care l-am susţinut în Germania, dar cu anumite îmbunătăţiri : folclor din Valea şi vatra Caraşului!”, ne-a mărturisit Sorin Chişărău.

Paul-Sever Smadu