Pădurile virgine, în dezbatere în Valea Cernei

În staţiunea Băile Herculane s-au desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni lucrările seminarului pe tema managementului forestier performant organizat de WWF ROMÂNIA, la care au participat administratori de arii protejate şi factori interesaţi din zonă, de la administraţia locală la organizaţii neguvernamentale.

“Ceea ce s-a întâmplat astăzi este ceea ce facem, dealtfel, cu toţi factorii interesaţi la nivel naţional, să le aducem la cunoştinţă despre oportunitatea acestor păduri, despre modul cum acestea pot fi identificate, despre modul în care se pot implica în procesul de includere a acestor păduri virgine şi cvasi-virgine în catalogul naţional. Sunt prezentate criteriile şi indicatorii de identificare a acestor păduri, procedurile care trebuie urmate, procesele care trebuie realizate pentru includerea în catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasi-virgine. Totodată, în acest seminar am discutat şi despre certificarea FSC, în care factorii interesaţi au o serie de pârghii şi le recomandăm să se implice în procesul de certificare, astfel încât să se ajungă la o soluţie cât mai bună pentru cei trei piloni ai sustenabilităţii, social, economic şi de mediu, o soluţie cât mai bună de management care să ţină cont de aceşti trei piloni şi acest lucru se face în principal cu implicarea factorilor interesaţi!”, ne-a declarat Melu Radu – coordonator Păduri – WWF ROMÂNIA.

Administratorii de arii protejate ţi-au prezentat punctul de vedere în cadrul unor discuţii libere purtate cu organizatorii seminarului. “Asta ne-am şi propuş să discutăm liber despre aceste păduri virgine şi cvasi-virgine, am făcut un schimb de informaţii referitoare la suprafeţele pe care noi le-am identificat în ariile dânşilor. Nu este prima dată când ne întâlnim cu administratorii de arii protejate, dealtfel întreaga noastră activitate se bazează pe aceste consultări publice! În acest moment am încercat o creştere a capacităţii, dar totodată şi furnizăm toate informaţiile… Ei s-au arătat foarte deschişi la informaţiile noastre, bineînţeles că vor ţine cont şi în continuare, şi nu începând de acum, ci cu mult înainte, când le-am popularizat pentru prima dată, vor ţine cont de aceste informaţii şi vor reacţiona în consecinţă!”, ne-a precizat Melu Radu.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles