Colectarea selectivă, obligatorie prin lege!

87

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marți 11 iulie 2017, un decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii 211/2011 referitoare la regimul deșeurilor, prin care se introduce colectarea separată a unor categorii de deșeuri.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 211/2011, în vederea transpunerii corecte și complete a Directivei 2008/98/CE.

Astfel, legea prevede aplicarea de către autoritățile locale a principiului „poluatorul plătește” sub forma „plătește pentru cât aruncă”. Asta înseamnă că primăriile vor putea să le impună taxe pe gunoi mai mari celor care nu colectează selectiv.

Aceeași lege introduce pentru persoanele juridice pe numele cărora sunt emise autorizațiile pentru construcții și demolări, obligații etapizate privind pregătirea pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere, rambleiere, care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale.

„Pentru asigurarea unui grad inalt de valorificare, producătorii de deșeuri şi deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin urmatoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă, se arată în comunicatul transmis.

În vederea stimularii colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale sunt obligate să aplice principiul „plătește pentru cât arunci”.

Operatorii economici care efectueaza operatii de colectare si transport de deseuri au obligatia sa le livreze si transporte numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de sortare, tratare, reciclare si depozitare, mai stipuleaza actul normativ promulgat ieri.