“Vom propune măsuri de consolidare a luptei împotriva corupţiei”

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că i-a cerut Inspecţiei Judiciare să facă un control de fond privind activitatea managerială a DNA, dar şi a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tudorel Toader :”Eu cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a Ordonanţei 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale.

Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi, să reţinem că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, nu înseamnă numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma penală să fie ultima soluţie.

Deci susţinem şi prin pachetul de legi privind justiţia veţi vedea că vom propune măsuri de consolidare a luptei împotriva corupţiei.

Acum, cu privire la recentele, mă rog, dezvăluiri, acţiuni din cadrul DNA, dvs ştiţi că am sesizat Inspecţia Judiciară a CSM cu privire la acele înregistrări care au apărut în spaţiul public.

Eu personal, ca ministru al justiţiei, nu pot spune dacă-s adevărate, nu-s adevărate, că nu sunt eu expert tehnic şi nici organ de anchetă de verificare, dar CSM are în curs procedura de verificare, în momentul la care vorbim, a respectivelor înregistrări.

Dvs mai ştiţi, nu ştiu dacă v-am spus în mod explicit, dar cu siguranţă v-am spus printre rânduri, faptul că am sesizat Inspecţia Judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA pe de o parte la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Inalta Curte, pe de altă parte.

De ce anume ? Pentru că la cele două autorităţi n-au fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007, adică de zece ani de zile.

Or, zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, să nu fie evaluată, nu ştiu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară. Verificările sunt în curs de desfăşurare, aştept cu interes bilanţul, rezultatul, concluziile evaluării.

Cu siguranţă, nici Inspecţia Judiciară, nici ministrul justiţiei nu se pot substitui autorităţii independente pe care o are procurorul în soluţionarea cauzei.Spuneam că e vorba de o evaluare a activităţii în general a DNA, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte, o evaluare a activităţii, a managementului respectivelor autorităţi.

Sper să se constate că nu avem o justiţie selectivă, sper să se constate faptul că sesizările, cauzele deduse spre urmărire penală au fost puse pe rol, soluţionate cu celeritate pe de o parte, să răspundem acelei cerinţe de soluţionare a cauzelor într-un termen rezonabil şi în acelaşi timp mai sper ca să se respecte şi cronologia soluţionării în funcţie de cronologia înregistrării.

Noi avem nevoie de justiţie, avem nevoie de o justiţie dreaptă. Ieri a fost Ziua Justiţiei.

Repeţ susţinem prevenirea în primul rând, combaterea faptelor de corupţie, dar în acelaşi timp, ca ministru la justiţiei, sunt obligat să nu văd numai partea pozitivă, faptul că mulţi inculpaţi sunt descoperiţi şi condamnaţi, să văd şi partea negativă, să văd şi faptul că din păcate mulţi cetăţeni, mulţi români sunt arestaţi, sunt urmăriţi penal, sunt anchetaţi, trimişi în judecată, eventual şi condamnaţi, ca ulterior să se constate că sunt nevinovaţi, ceea ce este o adevărată tragedie pentru cel în cauză şi este mai mult decât o pată neagră pentru justiţia din România.

Când avem rezultatele, atunci vom propune măsurile legale”. RRA

De același autor

Related Articles