În duminica a patra după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a binecuvântat Biserica din Parohia Iablanița, Protopopiatul Caransebeș. Credincioșii îmbrăcați în costume populare l-au așteptat pe ierarh în fața sfântului locaș după care au participat la slujba de sfințire a exteriorului și a troiței ce se află în curtea bisericii. Și interiorul a fost sfințit de către chiriarh, precum și sfântul altar, iar în continuare Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Foarte mulți copii și tineri au participat la sfânta slujbă, precum și autorități locale. Pentru că părintele paroh Ioan Borchescu a desfășurat o activitate bogată de înfrumusețare a sfântului locaș, Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar celor care s-au alăturat la această lucrare ierarhul le-a oferit diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Și la casa parohială s-a lucrat foarte mult în ultima vreme de aceea după Sfânta Liturghie Preasfințitul Lucian a sfințit și casa unde locuiește părintele Ioan cu familia.

Biserica parohială cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Iablanița a fost construită între anii 1821-1825 în stil baroc. Cu 80 de ani în urmă, în anul 1937, la 25 iulie, episcopul Caransebeșului de atunci Vasile Lăzărescu a târnosit sfântul locaș.

(Ada Botezan)