Estonia preia de astăzi preşedinţia Uniunii Europene

Estonia preia de astăzi, pentru şase luni, preşedinţia Uniunii Europene. Una dintre priorităţile sale va fi consolidarea cooperării cu ţările din Africa şi cu Turcia pentru a gestiona problema migraţiei.

Dar principalul obiectiv îl reprezintă digitalizarea Europei şi libera circulaţie a datelor, după cum a declarat premierul acestei ţări.

Ieri, membrii Comisiei Europene s-au aflat la Tallinn pentru discuţii cu membrii guvernului estonian.

Estonia preia preşedinţia semestrială a Consiliului de Miniştri al UE pentru prima dată după aderarea sa în 2004 şi are un program ambiţios, care l-a făcut pe preşedintele Comisiei Europene să se declare convins că preşedinţia estoniană se va folosi de momentul bun înregistrat de Europa şi va contribui la un viitor mai prosper şi mai sigur pentru toţi europenii.

Premierul estonian, Jüri Rataş a spus că aceasta este şi intenţia guvernului său: Cel mai important obiectiv al nostru în următoarele şase luni este să facem Europa mai unită şi mai puternică. Vrem să găsim un echilibru corect între diferitele interese şi, în acelaşi timp, să obţinem rezultate concrete pentru cât mai mulţi europeni.

Premierul Jüri Ratas a explicat că patru mari priorităţi vor fi urmărite pe timpul mandatului estonian: o economie europeană deschisă şi inovativă, o Europă sigură, o Europă digitală şi libera circulaţie a datelor, ca şi o Europă inclusivă şi sustenabilă.

A trezit interes intenţia sa de a dezvolta Europa digitală şi de a face din libera circulaţie a datelor a cincea libertate în interiorul UE, pentru a stimula creşterea economică.

În prezent există patru libertăţi fundamentale: libertatea de circulaţie a bunurilor, a capitalurilor, a serviciilor şi a persoanelor. Intenţia guvernului estonian a fost salutată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, deşi a recunoscut în conferinţa de presă, spre amuzamentul jurnaliştilor, că nu este o persoană prea tehnică. RRA

Cele mai citite

Related Articles