Record de temperaturi extreme: 18 judeţe sunt sub cod portocaliu, alte 15 sub cod galben

190

Cea mai mare parte a ţării se va confrunta, vineri, cu temperaturi extrem de ridicate. 18 judeţe sunt sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care pot ajunge şi depăşi 40 de grade, în timp ce alte 15 judeţe sunt sub cod galben.

Meteorologii anunţă că vineri valul de căldură se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 – 39 de grade.

În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, potrivit meteorologilor.

Astfel, vineri, Capitala şi 18 judeţe se vor afla sub cod portocaliu de caniculă.

De asemenea, în Crişana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul şi centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade, pentru 15 judeţe fiind emis cod galben de caniculă.

Singurele judeţe care nu se vor confrunta cu temperaturi caniculare vor fi Satu Mare, Sălaj, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Harghita.