[FOTO] În Caraş-Severin, canicula reduce numărul cumpărătorilor, iar pieţarii rămân cu marfa pe tarabe

Preţurile legumelor, fructelor şi zarzavaturilor aflate pe tarabele pieţelor din Caraş-Severin au rămas, deocamdată, neschimbate, dar pieţarii sunt nemulţumiţi de cumpărători.

Aceştia susţin că, deşi au tarabele pline, oamenii preferă supermarketurile sau hypermarketurile unde produsele sunt mai ieftine, dar nu întotdeauna mai proaspete sau de calitate. Producătorii susţin că, ei aduc pe piaţă numai marfă proaspătă care se cumpără de la o zi la alta şi nu o lasă să se altereze.

Nu prea mai avem clienţi aşa mulţi. Toţi preferă hypermarketurile sau supermarketurile. E păcat că se strică marfa şi am muncit degeaba. Ba au fost prea multe ploi, ba caniculă“, a declarat pentru Radio Reşiţa o comerciantă. Vremea capricioasă le-a dat multe bătăi de cap cultivatorilor. În iarna trecută gerul le-a îngheţat culturile, ca mai apoi primăvara acestea să fie “înecate” de ploi, iar acum să fie uscate de soarele dogoritor. A fost foarte greu pentru aceştia să le întreţină, ca mai apoi să iasă cu ele spre vânzare, dar cumpărătorii se pare că nu ţin cont de munca grea depusă de fermieri şi apelează la marii retaileri pentru a-şi face cumpărăturile, spre dezamăgirea pieţarilor care au ajuns să nu mai scoată niciun venit din vânzarea produselor de pe tarabe. “Preferăm să vindem cantităţi mai mari lanţurilor de magazine; aşa ne mai punem şi noi o pâine pe masă“, a relatat o altă comerciantă aflată în piaţă.

Oamenii spun că, merg în piaţă cu noaptea în cap să nu-i surprindă căldura şi se orientează mai ales spre zarzavaturi şi legume proaspete sau fructe zemoase.

Inspectorii sanitar-veterinari avertizează cărăşenii că, în această perioadă, creşte riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi recomandă cumpărarea produselor numai din spaţii autorizate şi păstrarea lor la temperaturi şi în condiţii adecvate. Întrebaţi, oamenii spun că, orice cumpără verifică înainte şi abia atunci pun în plase, dar sunt nemulţumiţi că marea majoritate a mărfii provine din import, iar produsele, destul de scumpe în opinia lor, nu sunt de la producătorii autohtoni.  (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles