Rusia este acuzată de terorism cibernetic de către Ucraina

Un nou atac cibernetic paralizează sistemele informatice ale unor companii şi instituţii de stat din întreaga lume. Initial, se pare că virusul a lovit în Ucraina, dar mai apoi au apărut informaţii cu privire la atacuri cibernetice asupra unor companii din Rusia, Anglia şi India, potrivit experţilor în securitate cibernetică din Elveţia.

Distribuitorul naţional de energie electrică din Ucraina, Aeroportul Internaţional din Kiev şi Guvernul Ucrainean – sunt printre victimele celui mai recent atac cibernetic.

Banca Naţională a Ucrainei a precizat că un virus necunoscut a produs atacul de astăzi, dar nu a dat mai multe detalii despre băncile afectate. Consilierul ministrului ucrainean de interne susţine că, la originea atacului – despre care a spus că ar fi cel mai mare din istoria Ucrainei – ar sta o versiune modificată a virusului de tip ransomware – Wannacry, care a lovit companii şi instituţii din mai multe ţări ale lumii la jumătatea lunii mai.

El a mai susţinut că, în spatele atacului, s-ar afla Rusia. Versiunea este susţinută şi de secretarul Consiliului de securitate al Ucrainei, iar premierul Volodimir Groisman a apreciat că atacul de astăzi a fost fără precedent.

Însă, tot astăzi, mai multe companii ruseşti, între care gigantul petrolier Rosneft şi compania Evraz, producătoare de oţel, susţin că au fost atacate cibernetic. În Danemarca, gigantul transportului maritim, Maersk, spune că a fosţ de asemenea, victima unui atac cibernetic.

Companii şi instituţii din România şi din alte ţări din regiune, printre care Ucraina şi Rusia, au fost afectate astăzi de o noua ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, spun experţii de la Bitdefender, într-un comunicat. RRA

De același autor

Related Articles