Columbia: Opt persoane au fost arestate în ancheta privind atentatul dintr-un centru comercial din Bogota

55

Opt persoane au fost arestate, fiind suspectate de implicare în atentatul cu bombă din 17 iunie, de la Bogota, din toaleta unui centru comercial, soldat cu moartea a trei persoane, printre care o tânără din Franţa, a anunţat ministerul columbian al Apărării, citat de AFP.

Cele opt persoane au fost arestate simultan la Bogota şi la Espinal, în departamentul Tolima (centru), de către Direcţia de anchete criminale şi Interpol (DIKIN), poliţie şi Parchet.

Aceste reţineri au fost posibile în special datorită imaginilor de pe camerele de supraveghere din centrul comercial, a precizat ministerul.

Julie Huynh, 23 de ani, din Franţa, decedată în atentaţ lucra din februarie în sudul capitalei columbiene, ca voluntar al unei organizaţii nonguvernamentale, cu tineri strămutaţi din cauza violenţei, în această ţară sfâşiată de un conflict armat lung de o jumătate de secol, cel mai vechi din America Latină.

Mama lui Julie Huynh, în vizită în Columbia, a fost rănită şi ea în explozia care a ucis alte două femei şi a rănit şapte persoane.

Acest atac, nerevendicat şi neobişnuit în ultimii ani în Bogota, a provocat un şoc în Columbia, ţară angajată pe drumul spre pace cu cele două gherile, Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxistă), cu care autorităţile au semnat un acord în noiembrie, şi Armata de Eliberare Naţională (ELN, ghevaristă), cu care se poartă negocieri în prezent.

Cele două gherile au condamnat imediat acest acţ spunând că suspectează că printre instigatorii atentatului s-ar afla adversari ai procesului de pace.

AGERPRES