Cine va fi noul premier al României după demiterea cabinetului Grindeanu?

După ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a trecut astăzi, fiind votată de 241 de parlamentari dintr-un total de 251 de voturi exprimate, principala întrebare care se pune este cine va fi desemnat de coaliția majoritară pentru a forma viitorul Guvern.

În timp ce Partidul Social Democrat a convocat o ședință a forului de conducere, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi, a declarat  că „președintele României a fost informat și a luat act de rezultatul votului din Parlament. Președintele va convoca partidele parlamentare pentru ziua de luni în vederea formării unui nou guvern, conform legii.”

Chiar dacă numele său a fost vehiculat ca posibilă propunere pentru această funcție din partea PSD, Gabriela Firea  a declarat imediat după rezultatul votului : “Sub nicio formă. Vreau sa îmi duc la bun sfârșit mandatul de primar General. Se spune ca e mai greu sa conduci o primărie decât un minister, dar mi-am asumat acest risc. Am câteva proiecte începute la Primaria Capitalei care nu pot fi finalizate într-un an. Ele au un termen de 2-3 ani de zile. Vreau sa las ceva în urma mea si nu se poate într-un an de zile.

În schimb, Gabriela Firea a mărturisit că nu exclude posibilitatea ca acesta să fie chiar femeie.

Trebuie sa vina o persoana care întrunește girul colegilor mei. Un bun roman, fie ca e bărbat sau femeie, un om onest. Am lucrat bine cu doamnele și consider ca au o putere de munca sporita, sunt loiale și nu merg sa facă bisericuțe. (…) Sunt colegele mele  persoane extrem de responsabile. Sunt profesioniste, tenace, oricare dintre ele, dacă va fi propuse, va face fata unei posturi asa de înalte“, a completat Gabriela Firea.

Pe de altă parte, Radu Tudor a dezvăluit, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3, o listă a potențialilor premieri PSD.

Pe prima poziție s-ar afla chiar președintele Consilului Național al PSD și lider al grupului senatorial al PSD, Mihai Fifor, care ar avea 50% șanse să fie propus de Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României, în locul lui Sorin Grindeanu.

Pe locul doi s-ar afla europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, o apropiată a președintelui partidului Liviu Dragnea, cu 30% șanse să ocupe fotoliul de la Palatul Victoria.

Pe locul trei s-ar afla ministrul demisionar de la MAI, Carmen Dan, cu 20% șanse să devină premier.

Cele mai citite

Related Articles