UPDATE SUA: Studentul Otto Warmbier a murit

70

Studentul american de 22 de ani Otto Warmbier, repatriat la 13 iunie în Statele Unite cu grave leziuni cerebrale după detenţia sa în Coreea de Nord, a murit luni, a anunţat familia sa într-un comunicaţ potrivit AFP.

“Este datoria noastră tristă să vă anunţăm că fiul nostru Otto Warmbier şi-a încheiat călătoria pe pământ. Înconjurat de familia care îl iubeşte, Otto a încetat din viaţă (luni) la orele 14.20” (18.20 GMT), la Cincinnati, în Ohio (nord), a scris familia lui.

Când tânărul a revenit acasă, “el era incapabil să vorbească, incapabil să vadă şi incapabil să reacţioneze la comenzi verbale. Părea foarte dezorientaţ neliniştit”, potrivit familiei.

Deşi “nu i-am putut auzi deloc vocea, într-o zi expresia feţei i s-a schimbat — era liniştit. Se afla acasă şi credem că şi-a putut da seama de acest lucru”, au adăugat părinţii săi, Fred şi Cindy.

“Tratamentul abuziv, atroce şi barbar pe care fiul nostru l-a suportat în mâinile Coreii de Nord ne asigură că nu era altă ieşire decât cea pe care o trăim acum”, au menţionat ei.

Preşedintele american, Donald Trump, a apreciat vineri ca fiind “cu adevărat îngrozitoare” starea de sănătate a studentului american repatriat în Statele Unite în stare de comă după peste un an de detenţie în Coreea de Nord.

Otto Warmbier a fost arestat în ianuarie 2016, în timp ce se afla în Coreea de Nord în cadrul unei vizite organizate, pentru că a încercat să fure un afiş de propagandă. El a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată de Curtea Supremă nord-coreeană.

La scurt timp după arestarea şi procesul său, în martie 2016, studentul a căzut într-o stare de comă ale cărei cauze rămân necunoscute, au afirmat medicii care i-au acordat îngrijiri la Cincinnati, în nordul Statelor Unite. Tipul de leziuni neurologice de care suferă rezultă de obicei în urma unui stop cardio-respirator, au precizat aceştia.

Pe de altă parte, echipa medicală a demontat explicaţia furnizată de regimul nord-coreean, subliniind că nu a fost găsită nicio urmă de botulism în organismul tânărului.

sursa:AGERPRES