Salvamont Hunedoara la dispoziţia turiştilor din Retezat!

Serviciul Judeţean Salvamont Hunedoara este pregătit să intervină începând de astăzi în toate zonele turistice din Retezat!

Turiştii sunt rugaţi să fie atenţi, să nu se abată de la traseele montane marcate şi în cazul unor incidente să nu ezite să ceară ajutor prin apasarea tastei zero a telefonului mobil, urmată de literele ce formeaza cuvântul SALVAMONT.

În cazul în care nu este nimeni prin preajmă şi turiştii nu dispun de un telefon mobil mai există o modalitate de alertare. Chemare în ajutor, se face prin lansarea în spaţiu a 6 semnale pe minut la intervale egale între ele, adică un semnal la zece secunde. Semnalele pot fi: luminoase, acustice sau vizuale.

Sfaturi pentru turişti:

Informaţi-vă despre itinerarul propuş, gradul de dificultate al traseului, precum şi despre starea vremii. Luaţi şi o harta a zonei. Alegeţi echipamentul, materialele şi alimentele necesare, în funcţie de anotimp şi de condiţiile meteo, prevăzând şi situaţii deosebite;
Porniţi devreme la drum, dar evitaţi să plecaţi singur; Dozaţi-vă forţele şi respectaţi regulile de igienă şi alimentaţie la efort. Informaţi cabanierul, salvamontiştii sau vecinii asupra traseului pe care doriţi să-l urmaţi şi ora aproximativă de revenire. Alegeti traseele în funcţie de pregătirea celui mai slab membru al grupului. Nu părăsiţi poteca. Urmăriţi marcajele şi indicatoarele de pe traseu. Respectaţi restricţiile impuse pe anumite porţiuni ale traseului;

În cazul apariţiei unor dificultăţi sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cel mai apropiat refugiu sau cereţi ajutor. În nici un caz nu lăsaţi în urmă pe cei obosiţi sau accidentaţi;
În caz de furtună sau descarcări electrice părăsiţi imediat creastă şi nu vă adăpostiţi lânga stânci sau copaci. Dacă în caz de ceaţă trimiteţi în cercetare pe cineva, acesta nu trebuie să se îndepărteze mai mult decât îl puteţi auzi. Nu faceţi zgomot şi evitaţi locurile cu pericol de avalanşe.

Nu consumaţi băuturi alcoolice înaintea sau în timpul drumeţiilor. În caz de accident reactionaţi prompt şi eficace pentru a proteja şi a asigura accidentatul. În caz de rătăcire păstraţi unitatea grupului. Ramâneţi treji şi constienti. Miscaţi-vă pentru a preveni hipotermia. Anuntaţi SALVAMONTUL.

Daiana Roşca

Cele mai citite

Related Articles