Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine astăzi proba la română din cadrul Evaluării Naţionale

64

Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine astăzi prima probă, cea la Limba şi literatura română (probă scrisă) din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În Caraș-Severin susțin această probă peste 2.000 de elevi repartizați în  38 de centre iar în județul Timiș aproximativ 4.000 candidaţi  în 54 centre de examen.

Pe 21 iunie va avea loc proba la Matematică (probă scrisă), pe 22 iunie se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale.

Rezultatele vor fi afişate pe 26 iunie până la ora 16,00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi în intervalul 16,00-20,00.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate pe 30 iunie în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro

Ponderea mediei din clasele V-VIII va reprezenta 20% din media de admitere.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor implicaţi în Evaluarea Naţională, în vederea semnalării unor posibile disfuncţionalităţi în derularea acestui examen, linia TELVERDE 0800801100 (număr de telefon apelabil gratuit).

Potrivit unui comunicat al MEN, numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8,00 – 16,00 (luni – joi) şi 8,00 – 14,00 (vineri).

 

Probele scrise pentru Evaluarea Naţională încep la ora 9,00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată în fiecare sală în care se susţine examenul.

Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

„Se interzice elevilor să pătrundă în clasă cu orice fel de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de clasă duce la eliminarea elevului din clasă de către preşedintele comisiei, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu şi la notarea cu nota 1 (unu) a lucrării elevului eliminat. Nerespectarea dispoziţiilor menţionate poate conduce, după caz, la sancţionarea asistenţilor”, prevede metodologia de examen.

AGERPRES