Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare valabilă pentru sfârşitul săptămânii în aproape toate regiunile. Vor fi ploi însemnate cantitativ, frecvente descărcãri electrice, grindină şi intensificãri ale vântului cu aspect de vijelie.

Meteorologii anunţă ploi torenţiale în aproape toată ţara. Până în 19 iunie, ora 10.00, în cea mai mare parte a ţării, începând cu regiunile vestice, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcãri electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 40…50 l/mp, anunţă ANM. De asemenea, a fost emis COD GALBEN până mâine, 19 iunie, ora 03.00. Fenomene vizate sunt ploi însemnate cantitativ! În toate zonele de deal şi de munte, în centrul şi sudul Moldovei, Dobrogea şi nord-estul Munteniei, cantităţile de apă vor depăşi 30 l/mp şi pe arii restrânse 50…70 l/mp.

În ultimele 24 de ore furtuna a făcut ravagii în mai multe judeţe din ţară! Case inundate, copaci căzuţi, avarii în alimentarea cu energie electrică – s-au înregistrat în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti, în urma precipitaţiilor şi vântului puternic de ieri informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă printr-un comunicat.

Potrivit IGSU, s-au înregistrat următoarele evenimente:

* Alba: Blaj – o casă, trei curţi şi două străzi inundate.

* Timiş: localitatea Marginea – un subsol bloc inundat; Timişoara – un copac căzut pe două autoturisme.

* Buzău, Râmnicu Sărat – şapte curţi şi trei anexe inundate; localitatea Topliceni – patru case şi patru curţi inundate.

* Dâmboviţa: localitatea Vulcana Pandele – un beci inundat.

* Vrancea: localitatea Slobozia Bradului – pe E85 – circulaţia se desfăşoară pe un sens, din cauza scurgerilor de pe versanţi.

* Bucureşti: 28 copaci căzuţi pe carosabil, patru autoturisme avariate, un panou publicitar şi mai multe elemente de construcţie afectate.

* Galaţi: localitatea Şerbeţii Vechi – două case inundate.

Potrivit IGSU se înregistrează avarii în alimentarea cu energie electrică în 19 localităţi din patru judeţe – Prahova, Harghita, Dâmboviţa şi Braşov.

IGSU precizează că în teren acţionează echipe tehnice pentru remedierea situaţiei în cel mai scurt timp, misiunile pompierilor pentru înlăturarea efectelor de vreme rea fiind „în dinamică”. Evoluţia situaţiei operative este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Daiana Roşca